Sýria vraj chce spolupracovať s USA v boji proti islamistom

Sýria je pripravená spolupracovať so Spojenými štátmi v boji proti terorizmu. Na dnešnej tlačovej konferencii, ktorú odvysielala sýrska štátna televízia, to vyhlásil sýrsky minister zahraničia Valíd Mualim.

25.08.2014 15:50
Sýria, Islamský štát Foto:
Muži na motocykloch v uliciach mesta Tabqa oslavujú obsadenie leteckej základne islamistmi v neďalekom meste Raqqa.
debata (19)

Zároveň dodal, že akýkoľvek útok proti islamistom na území Sýrie musí byť koordinovaný s miestnymi úradmi, inak pôjde o agresiu. Na vyjadrenie Damasku zareagoval Berlín, ktorý akúkoľvek spoluprácu teraz odmietol.

Mualimovo vyhlásenie je zrejme reakciou na náznaky amerických predstaviteľov, že Spojené štáty zvažujú letecké útoky na pozície islamistov z hnutia Islamský štát aj v Sýrii. Doteraz podnikali cielené nálety iba na ozbrojencov na severe Iraku. Ako cez víkend uviedol bezpečnostný poradca Bieleho domu Ben Rhodes, Američania podniknú čokoľvek, aby ochránili národnú bezpečnosť. „Nebudeme sa obmedzovať hranicami,“ dodal poradca prezidenta Baracka Obamu.

Samotné nálety podľa sýrskeho ministra v boji s islamistami, ktorí ovládli už tretinu Sýrie, nestačí. Susedné štáty by si mali so Sýriou vymieňať svoje spravodajské informácie, dodal šéf sýrskej diplomacie. Odsúdil aj nedávne zabitie amerického novinára Jamesa Foleyho.

Mualim svoju krajinu predstavil ako zásadného partnera pre boj s islamistami. „Sýria, geograficky aj operačne, leží v centre medzinárodnej koalície pre boj s islamskou republikou,“ povedal sýrsky minister. „Štáty si to musia uvedomiť, ak chcú naozaj vážne bojovať s terorizmom,“ dodal. Varoval zároveň pred akýmikoľvek náletmi v Sýrii bez súhlasu Damasku. Tento krok by vraj bol porušením sýrskej zvrchovanosti a bol by považovaný za agresiu.

Ako poznamenala agentúra AP, išlo o vôbec prvé verejné vystúpenie vysokého sýrskeho predstaviteľa súvisiace s hrozbou, ktorú predstavuje hnutie Islamský štát.

Spojené štáty aj ďalšie západné krajiny sýrsku vládu prezidenta Asada nepodporujú kvôli násilnostiam, ktoré má v krajine na svedomí sýrska armáda. Niekoľkokrát už Asada vyzvali, aby odstúpil.

Spojené štáty sa doteraz vyhýbali akémukoľvek vojenskému zapojeniu do sýrskej občianskej vojny, ktorá trvá už viac ako tri roky. Vzhľadom k ofenzíve islamistov, ktorú podnikajú v Iraku a Sýrii, a tiež vzhľadom k smrti Foleyho, ale môže tento odpor slabnúť, poznamenala agentúra AP. Mnoho vysoko postavených republikánov aj niektorí demokrati už vyzvali Obamu, aby proti islamistom zasiahol oveľa razantnejšie ako doteraz.

Sýrsky režim prezidenta Bašara Asada sa za občianskej vojny v krajine v posledných troch a pol rokoch dopustil takého bezprávia, že Berlín teraz nemieni ani kvôli tamojšej hrozbe zo strany hnutia Islamský štát (IS) oživovať vzťahy s Damaskom. „Neviem o žiadnych úvahách či debatách o tom, že by sa kvôli boju proti IS či inému dôvodu spolupracovalo s Asadovým režimom,“ povedal podľa agentúry Reuters hovorca nemeckého ministerstva zahraničia.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Sýria #Islamský štát