Izraelčania zaútočili na desiatky cieľov v Gaze

Pri izraelských leteckých útokoch v pásme Gazy zahynulo šesť Palestínčanov a ďalších najmenej 20 utrpelo zranenia.

26.08.2014 08:40 , aktualizované: 14:50
pásmo Gazy, Izrael Foto: ,
Pracovníci palestínskej civilnej obrany sa pokúsia znovu otvoriť hlavnú cestu neďaleko trosiek trojposchodovej budovy v Beit Lahiji, v severnej časti pásma Gazy.
debata

Informovala o tom palestínska agentúra Maan. Nálety takmer zničili jednu z najvyšších budov v meste Gaza, v ktorej boli byty a kancelárie. Po pokojnej noci začali na územie židovského štátu opäť dopadať rakety vypálené z Gazy, v meste Aškalón sa zranenilo zhruba 25 ľudí, vrátane siedmich detí, uviedol izraelský denník Haarec.

Izraelská armáda údajne od polnoci zasiahla viac ako 40 cieľov v pásme Gazy, boli medzi nimi „pozície teroristov“ používané ako veliace a kontrolné strediská radikálneho palestínskeho hnutia Hamas. Terčom náletov sa stali aj dve školy v centrálnej a severnej časti pásma, ktoré boli údajne využívané na odpálenie rakiet.

Jedna z nich slúžila aj ako prístrešie pre palestínskych utečencov, tých pred náletom varovali, citoval denník Times of Israel z vyhlásenia armády. Práve mínometná paľba z tejto školy údajne v piatok usmrtila štvorročného izraelského chlapca v obci neďaleko pásma Gazy.

Podľa izraelských bezpečnostných predstaviteľov niesla raketa, ktorá ráno zasiahla dom v Aškelóne nezvyčajne veľkú hlavicu. Okolo 25 ľudí museli ošetriť kvôli zásahu rozbitým sklom. Ďalších 45 osôb zdravotníci ošetrovali kvôli šoku. Podľa nepotvrdených správ môže ísť o nový typ rakiet, ktoré ozbrojenci začali používať.

Palestínski radikáli zatiaľ odpálili z pásma Gazy približne 69 rakiet a mínometných striel, 61 ich dopadlo na územie židovského štátu. Ďalšie zachytil a zneškodnil protiraketový systém Iron Dome alebo vôbec nedoleteli do Izraela.

Na izraelskej strane doteraz zahynulo 64 vojakov a štyria civilisti. Podľa palestínskych úradov prišlo v pásme Gazy od 8. júla, kedy začala operácia Ochranné ostrie, o život vyše 2 125 ľudí, z toho viac ako 490 detí.

V Káhire medzitým pokračujú snahy o rokovanie o novom prímerí. Podľa špekulácií by malo byť prímerie časovo neobmedzené a s veľkou pravdepodobnosťou ho prijmú aj radikálne organizácie ako Hamas a Islamský džihád. Egypt vraj v rámci pokoja zbraní otvorí prechod Rafah do pásma Gazy.

Izrael má podľa egyptského návrhu otvoriť prechody a umožniť dovoz materiálu pre obnovu zničených domov. Izraelčania sa zatiaľ k návrhu nevyjadrili. Podľa nemenovaného izraelského predstaviteľa, ktorého citovala agentúra Reuters, Izrael ponuku zváži, keď bude uistený, že Hamas je pripravený návrh prijať.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Pásmo Gazy #Gaza