Francúzske médiá hovoria po páde vlády o systémovej kríze

Utorkové správy francúzskych denníkov takmer jednohlasne hovoria o vážnej systémovej kríze po pondelkovom páde vlády, ktorý vyvolali hlboké rozpory o ďalšom ekonomickom smerovaní krajiny pod vedením socialistického prezidenta Françoisa Hollanda. Podľa médií citovaných agentúrou AFP sa musí hlava štátu chopiť "poslednej šance" na "záchranu svojho mandátu".

26.08.2014 12:21
Hollande, Valls Foto: ,
Francúzsky prezident Francois Hollande (vľavo) a premiér Manuel Valls.
debata

O systémovej kríze zhodne píšu ľavicový denník Libération a konzervatívny Le Figaro, hoci ich politické analýzy sú zvyčajne v ostrom protiklade. Obe periodiká dali tiež na prvú stranu fotografie samotného Hollandea pôsobiaceho osamelo.

S titulkom „To je pohľad!“ zverejnil denník Le Parisien / Aujourd'hui po vzore upútavky na televízny seriál koláž všetkých politikov podieľajúcich sa na kríze, teda troch ministrov žiadajúcich štedrejšiu sociálnu politiku a prezidenta spolu s jeho pravou rukou – predsedom vlády Manuelom Vallsom.

Pod paľbou kritiky ministra hospodárstva Arnauda Montebourga a jeho dvoch ďalších kabinetných kolegov z rezortov školstva a kultúry sa Hollande rozhodol vyzvať premiéra, aby položil vládu a vytvoril nový tím rešpektujúci viac disciplíny a podriaďujúci sa línii úspornejšej hospodárskej politiky.

Ekonomický denník Les Echos pripomína, že Hollandeovu vládu sprevádza celá séria spektakulárnych kríz a varuje, že ak sa nič nezmení, zotrvá Francúzsko v hospodárskej kríze, ktorá sa stane aj krízou systémovou.

Podľa Le Figaro krajina už v systémovej kríze je. „Ako by sme uprostred priepastnej nedôvery a ekonomickej katastrofy nemohli spoznať v tejto vláde, ktorá zošalela, že Socialistická strana je zničená a vládna väčšina rozbitá a že sú tu všetky znaky systémovej krízy, ktorej následky sú stále nevyčísliteľné,“ napísal denník.

O poslednej príležitosti zachrániť mandát Hollandea, ktorého stratégiou je pokračovať v kontroverznej politike a vyhadzovať búriacich sa ministrov, píše tiež denník Le Monde. Podľa neho nastala „hodina pravdy“. Zároveň sa pýta, či majú Hollande s Vallsom ešte stále vládnu väčšinu.

Kritický je aj komunistický denník L'Humanité, podľa neho nikto vo vládnej formácii nesmie vyčnievať z radu. Vyhodení boli vraj ministri, ktorí nahlas povedali to, čo si myslí väčšina voličov ľavice, že úsporná politika vedie krajinu do záhuby.

Montebourgovu kritiku úspornej politiky „diktovanej“ Európskou úniou schvaľuje aj Libération s tým, že bude potrebné poskytnúť odpoveď na otázky, ktoré teraz už bývalý minister nastolil.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Francois Hollande #Manuel Valls