Libérijských ministrov, ktorí neprišli riešiť ebolu, prepustili

Libérijská prezidentka Ellen Johnsonová-Sirleafová prepustila ministrov a vysokých vládnych úradníkov, ktorí neposlúchli jej výzvy a nevrátili sa zo zahraničia kvôli mimoriadnej situácii vyvolanej šírením eboly.

26.08.2014 16:26
ebola, Libéria, Foto: ,
Libérijská žena ukazuje plagát, ktorý učí, ako sa chrániť pred ebolou.
debata (2)

Nebezpečný vírus zabil od februára v západnej Afrike približne 1 400 ľudí, čo je viac ako polovica nakazených.

Libéria patrí medzi najviac postihnuté krajiny. Johnsonová-Sirleafová vyhlásila mimoriadny stav a krajina v snahe zabrániť šíreniu vírusu uzavrela celé chudobné štvrte v Monrovii. Pred niekoľkými týždňami prezidentka vyzvala, aby členovia vlády a vysokí úradníci necestovali zo štátu a tí, ktorí sú v zahraničí, aby sa vrátili. Mali na to zhruba týždeň. Tí, ktorí neposlúchli, boli tento týždeň podľa vyhlásenia prezidentského úradu prepustení.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uviedla, že ebole doteraz podľahlo 1 427 z 2 615 n­akazených. Nakazených bolo 240 zdravotníkov a polovica z nich zomrela. Podľa WHO je hlavnou príčinou nedostatok ochranných pomôcok a personálu. V niektorých afrických krajinách pripadá na 100-tisíc pacientov len jeden či dvaja lekári.

Epidemiológ Jorge Castilla sa domnieva, že na ochranu personálu by bolo nutné mať každý mesiac k dispozícii 90-tisíc ochranných oblekov, ale zatiaľ ich nie je dostatok. Odborníci odhadujú, že súčasnú epidémiu eboly v západnej Afrike bude možné zvládnuť do pol roka.

Prvé prípady sa cez víkend objavili aj v Kongu, ale tamojšie úrady v pondelok oznámili, že konžské prípady sú viazané na miestny kmeň vírusu, nie na ten, ktorý sa šíri západnou Afrikou. V Kongu na tamojší kmeň vírusu zomrelo 13 ľudí a zdravotníci počítajú s tým, že na jeho zastavenie budú potrebné asi tri mesiace.

Riaditeľ americkej Agentúry pre medzinárodný rozvoj (USAID) Jeremy Konyndyk pri svojej terajšej návšteve Libérie vyhlásil, že vyhnúť sa ebole je ľahšie, než vyhnúť sa malárii, ale obyvateľstvo musí byť náležite informované. „Nakaziť sa ebolou je v porovnaní s maláriou oveľa ťažšie. Keď ale človek ochorie, je samozrejme v ťažšom stave. Pre zvládnutie epidémie je preto najdôležitejšie informovať ľudí, ako sa môžu ebole vyhnúť,“ povedal Konyndyk.

Zo štatistík WHO vyplýva, že od roku 1976, kedy bol vírus eboly identifikovaný, naň zomrelo menej ako 3 000 ľudí, zatiaľ čo malária zabíja ten istý počet osôb každé dva dni. Väčšina z nich sú Afričania vo veku do piatich rokov. Ebolou sa človek nakazí jedine kontaktom s chorým, zatiaľ čo maláriu šíria komáre.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ebola #Libéria