Izrael a Palestínčania dosiahli dohodu o prímerí

Izrael a Palestínčania v utorok dosiahli dohodu o prímerí s cieľom ukončiť sedem týždňov bojov v Pásme Gazy. Informoval o tom hovorca palestínskeho hnutia Hamás Sámí Abú Zuhrí.

26.08.2014 17:27
Palestína, pásmo Gazy Foto: ,
Palestínčanka stojí na troskách domu po izraelskom útoku v utečeneckom tábore Rafah v Gaze.
debata

Oficiálne oznámenie poskytne Egypt, kde sa mierové rokovania konajú. „Obe strany dosiahli dohodu. Teraz čakáme na oznámenie Egypta, ktorý určí nultú hodinu prímeria,“ vyhlásil Zuhrí. Izraelská vláda sa k tejto informácii zatiaľ nevyjadrila.

Dohoda vyzýva na zastavenie všetkých násilností, na okamžité otvorenie zablokovaných hraničných prechodov v Pásme Gazy ako aj na rozšírenie zóny rybolovu pre obyvateľov pásma v Stredozemnom mori. V druhej fáze implementácie dohody, ktorá sa má začať asi o mesiac, Izrael a Palestínčania majú začať rokovať o výstavbe prístavu v Gaze ako aj o prepustení väzňov z hnutia Hamás na okupovanom Západnom brehu. Izrael tiež požaduje záruky, že do Pásma Gazy sa nebudú pašovať zbrane.

Židovský štát spustil ofenzívu 8. júla s cieľom ukončiť neprestajné ostreľovanie svojho územia z Pásma Gazy. Konflikt si doteraz vyžiadal 20129 mŕtvych na Palestínskej strane vrátane 490 detí. Izrael prišiel o 64 vojakov a štyroch civilistov. V Pásme Gazy ušlo pred náletmi z domovov až 540 000 Pales­tínčanov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Pásmo Gazy #mierové rokovania #prímerie