Plánujú na Ukrajine kupovať zbrane z Poľska? Majú ich dostatok

V poľskej televízii odznelo, že Ukrajina údajne plánuje kúpiť poľské zbrane. Nikto, ani ministerstvo obrany, to zatiaľ nepotvrdili, napriek tomu nápad podporili generáli Roman Polko a Waldemar Skrzypczak či bývalí poslanci, uviedol denník Gazeta Wyborcza.

28.08.2014 16:27
Ukrajina, Doneck Foto: ,
Ukrajinskí vojaci hliadkujú na archívnej fotografii v Doneckej oblasti.
debata (61)

Predaju poľských zbraní Ukrajine podľa neho nebránia žiadne prekážky alebo sankcie, ale otázka by mala znieť: Prečo? „Jediné, čo Ukrajine nechýba, sú jej vlastné zbrane,“ napísal denník. Ukrajina disponuje modernejšími protilietadlovými zbraňami, ako sú poľské rakety Grom.

Má dokonca systém S-300, ktorého účinnosť sa prirovnáva k americkým patriotom. Okrem toho nie je jasné, po čom by rakety z Poľska mali strieľať. Až do nedávneho ostreľovania ukrajinských pohraničných stanovíšť ruskými vrtuľníkmi Mi-24 (zrejme omylom, ako býva v Rusku zvykom) nad východnou Ukrajinou lietali iba ukrajinské lietadlá Su-25 a MiG-29 a vrtuľníky, vrátane bojových Mi-24.

Práve tie často zastreľovala protivzdušná obrana povstalcov a paľba vedená z Ruska. Ukrajinská armáda potrebuje podporiť vojenskú výstroj, akou sú nepriestrelné vesty, kevlarové prilby, spacáky, potravinové prídely a obväzy. To sa už poľské ministerstvo obrany a mimovládne organizácie snažia Ukrajine dodávať.

Ak niekto chce predávať Ukrajine zbrane, mal by sa najprv zamyslieť, čo jej ponúkne. Ukrajina bola v roku 2012 podľa Štokholmského ústavu SIPRI štvrtým najväčším vývozcom zbraní na svete.

Etiópii predala 99 tankov, Sudánu desať, ďalších pár kusov Bulharsku. Alžírsku dodala 37 prenosných protilietadlových rakiet, ďalších 193 Izraelu. Motory a raketové súčiastky putovali do USA (odkiaľ boli pravdepodobne opätovne vyvážané). Vyviezla desiatky tisíc palných zbraní. To všetko za 1,3 miliardy dolárov.

Kyjev zbrane má, odhodlanú armádu a rozviedku však nie

Ukrajina vlani okrem iného predávala stíhačky Chorvátsku a plánovala dodať mobilné protilietadlové systémy Indii. Kyjev disponuje viac ako 700 tankmi, 80 vrtuľníkmi a niekoľkými stovkami lietadiel. Má aj jednu z najväčších zásob delostreleckej munície na svete.

Ukrajinský zbrojný priemysel je svojou veľkosťou aj možnosťami neporovnateľný s poľským. Poľsko na Ukrajine často nakupovalo náhradné diely k výzbroji sovietskej proveniencie, ktoré si nedokázalo zaobstarať z iných zdrojov.

To, čo na summite v Newporte môže ukrajinský prezident Petro Porošenko čakať nie od Poľska, alebo skôr od celého NATO, je pomoc a rady ako modernizovať ukrajinský zbrojný priemysel a aké západné zariadenia možno v ukrajinskej výzbroji využiť.

Ukrajine chýba dobre vycvičená a odhodlaná armáda a vojenská rozviedka. V tejto oblasti nemá Poľsko čo ponúknuť. Nepošleme však na Ukrajinu poľských vojakov, ani nemáme výzvedné družice alebo bezpilotné lietadlá ďalekého dosahu. Jediné, čo Ukrajine nechýba, sú vlastné zbrane, napísal denník.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Rusko #zbrane #Ukrajina