Ukrajina sa chystá uchádzať o členstvo v NATO

Ukrajinská vláda predloží parlamentu návrh zákona, ktorý krajine umožní uchádzať sa o členstvo v Severoatlantickej aliancii.

29.08.2014 16:39
Arsenij Jaceňuk Foto: ,
Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk.
debata (129)

Oznámil to premiér Arsenij Jaceňuk. Kyjev tvrdí, že Ukrajina čelí vpádu ruských jednotiek, podporujúcich proruských povstalcov na východe krajiny.

„(…) Ukrajinská vláda predkladá parlamentu návrh zákona o zrušení ustanovení, že ukrajinský štát nebude členom žiadnych paktov, a o obnovení orientácie Ukrajiny na členstvo v NATO,“ vyhlásil na zasadnutí kabinetu Jaceňuk, citovaný agentúrou Interfax-Ukrajina.

Rozhodnutie bezodkladne predložiť túto predlohu parlamentu vláda schválila, dodal denník Ukrajinská pravda s odvolaním sa na ministra vnútra Arsena Avakova.

Premiér uviedol, že tento krok zodpovedá štvrtkovým rozhodnutiam Rady národnej bezpečnosti a obrany, ktorá rokovala o ďalšom postupe po tom, čo pohraničné mesto Novoazovsk na juhu Doneckej oblasti dobyli proruskí separatisti. Medzitým vraj ruské tanky postúpili k prístavu Mariupol, ktorý leží na ceste k anektovanému Kry­mu.

Na septembrovom summite NATO vo Walese sa má zúčastniť ukrajinský prezident Petro Porošenko. Jaceňuk podľa agentúry Reuters dodal, že základným cieľom ukrajinskej zahraničnej politiky zostáva členstvo v Európskej únii.

129 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Arsenij Jaceňuk #Ukrajina