Le Penová môže Hollanda poraziť aj v druhom kole volieb

Šéfka francúzskej nacionalistickej pravicovej strany Národný front (FN) Marine Le Penová by mala šancu vyhrať aj druhé kolo prezidentských volieb vo Francúzsku, ak by sa proti nej postavila súčasná hlava štátu François Hollande.

03.09.2014 09:20
Eurovoľby, Marine Le Penová, Geert Wilders Foto: ,
Líderka francúzskeho Národného frontu Marine Le Penová.
debata (5)

Vyplýva to podľa francúzskeho časopisu Valeurs Actuelles z prieskumu verejnej mienky uskutočneného agentúrou IFOP pre internú potrebu opozičného pravicového Zväzu pre ľudové hnutie (UMP).

Prieskum tiež údajne ukázal, že jedine bývalý pravicový prezident Nicolas Sarkozy, ktorý s Hollandom prehral voľby v roku 2012, by mohol poraziť Le Penovú v roku 2017 v prvom kole. Žiadny iný potenciálny kandidát v politickom spektre, vrátane člena UMP, by na líderku nacionalistov v prvom kole nemal a musel by jej prepustiť prvé miesto.

Podľa tohto prieskumu by Le Penová dostala v druhom kole 50 percent hlasov, ak by proti nej stál mimoriadne nepopulárny Hollande. Mala by tak vôbec najväčšiu nádej na celkové volebné víťazstvo, aj keby sa k terajšiemu prezidentovi priklonili tí voliči, ktorí s nacionalistami nesympatizujú ešte viac než Hollandom.

Takýto súboj v druhom kole by bol ale aj tak vysoko nepravdepodobný, pretože Hollande má podporu natoľko mizivú, že by v prvom kole skončil prinajlepšom tretí a do druhého kola by teda nepostúpil.

Úlohu záchrancu by v rozkolísanej pravici mal údajne prevziať Sarkozy, ktorý by mohol Le Penovú poraziť už v prvom kole s 30 percentami hlasov, zatiaľ čo krajne pravicová politička by sa musela uspokojiť len s 23 percentami.

Ak by sa proti Le Penovej postavili ďalší pravicoví kandidáti, o ktorých sa najviac hovorí, ako sú bývalí premiéri Alain Juppé a François Fillon, potom by mali v prvom kole od 16 do 24 percent hlasov, zatiaľ čo líderka Národného frontu by ich s prehľadom porazila s najmenej 33 percentami hlasov.

V druhom kole by to mala už pravica ľahšie – Sarkozy by dostal 65 percent hlasov. Národný front je napriek svojmu ​​vzostupu z poslednej doby pre väčšinu Francúzov stále neprijateľný, takže za jeho súpera by hlasovali aj tí, ktorí by ho inak nevolili.

Rovnaká situácia viedla v roku 2002 k tomu, že vtedajší prezident Jacques Chirac porazil otca Le Penovej Jeana-Marieho drvivým pomerom 82 ku 18 percentám.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Nicolas Sarkozy #Francois Hollande #Marine Le Penová