Rakúsko oznámilo podozrenie na ebolu vo Viedni

Rakúske úrady v utorok oznámili, že sa vo Viedni objavil prípad podozrenia na ebolu. Podľa agentúry APA bola 45-ročná žena po návrate z Nigérie prevezená s vysokou horúčkou a bolesťami hlavy a kĺbov na špeciálne oddelenie jednej z miestnych nemocníc.

03.09.2014 15:15
debata (2)

„Pacientka je v izolácii,“ oznámili stručne zdravotníci Nemocnice Cisára Františka Jozefa. Podozrenie na ebolu vraj zatiaľ nebolo možné potvrdiť ani vyvrátiť. Lekári už údajne odoslali krvné vzorky odborníkom do Hamburgu. Výsledky testov by mali vraj byť známe do 48 hodín.

Zákerná choroba vyčíňa v Guinei, Sierra Leone, Libérii a Nigérii. Jeden prípad sa objavil aj v Senegale. Pravdepodobne nezávisle na západoafrickom ohnisku prepukla epidémia eboly tiež vo stredoafrickom Kon­gu.

Prípady podozrenia na ochorenie sa v Európe zatiaľ nikdy nepotvrdili: testy väčšinou preukázali maláriu, ktorá na začiatku vykazuje rovnaké symptómy. Na ebolu v Európe zatiaľ zomrel iba španielsky misionár Miguel Pajares, ktorého úrady previezli do krajiny priamo zo západnej Afriky.

V utorok bol z londýnskej nemocnice po úspešnej liečbe okrem iného tiež experimentálnym liekom ZMapp prepustený dvadsaťdeväťročný Brit William Pooley.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uviedla, že vírusom, proti ktorému zatiaľ neexistujú žiadne oficiálne schválené lieky alebo vakcína, ochorelo do 26. augusta v západnej Afrike najmenej 3 069 ľudí. Z nich viac ako 1 550 už zomrelo.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Viedeň #WHO #ebola