Britov zatkli – syna s rakovinou previezli na liečenie do Čiech

Pražské Protónové centrum v stredu obdržalo zdravotnú dokumentáciu britského chlapca s rakovinou mozgu, ktorého rodičia bez vedomia lekárov odviezli z Británie s cieľom liečiť ho v Česku. Centrum o tom informovalo na svojich webových stránkach. Rodičia dieťaťa, ktorých britské úrady stíhali kvôli údajnému ohrozeniu zdravia ich syna, boli v utorok prepustení z väzby v Madride. Ihneď sa vydali za svojím potomkom do nemocnice v juhošpanielskej obci Vélez Málaga.

03.09.2014 17:00
Ashya King, Protónové centrum, Praha, Česko,... Foto: ,
Detská izba v Protónovom centre v Prahe.
debata (9)

„Môžeme potvrdiť, že sme už zdravotníckou dokumentáciu dostali a sme pripravení chlapca prijať,“ povedala v stredu hovorkyňa protónového centra Jana Kulhánková.

Údaje päťročného Ashyu Kinga v stredu ráno do Prahy poslala nemocnica v britskom Southamptone, odkiaľ chlapca jeho rodičia minulý týždeň cez Francúzsko odviezli do Španielska. Tam vraj chceli predajom svojej rekreačnej nehnuteľnosti získať peniaze na špeciálnu liečbu v Prahe.

Británia na manželov Kingovcov kvôli údajnému zanedbaniu starostlivosti o dieťa vydala zatykač a dvojica sa na tri dni ocitla v Španielsku vo väzbe. Po naliehaní politikov aj verejnosti boli ale rodičia prepustení a chcú sa chcú so synom opäť stretnúť. „Moja žena vo väzení väčšinu času preplakala … Veľmi nás to oboch bolelo … Teraz sa cítime oveľa lepšie a sme na ceste za naším synom,“ povedal King na emotívnej tlačovej konferencii v Seville.

Protónové centrum v Prahe. Foto: SITA/AP, Petr David Josek
Ashya King, Protónové centrum, Praha, Česko, rakovina, Británia, liečenie, nemocnica, zatykač, väzenie Protónové centrum v Prahe.

Tri dni v cele boli vraj pre Kingovú ťažkým utrpením; vedeli, že bezmocne márnia čas vo chvíli, keď je každá hodina drahá. „Ashyovi ostáva len niekoľko mesiacov života a my sme boli zavretí v cele a nikto nemohol nič robiť,“ opísal ťaživé pocity bezmocnosti otec. Napriek tomu vraj necítili hnev na úrady, ktorým po prepustení cez médiá poďakovali.

Matka Naghemeh v rozhovore pre BBC povedala, že sa vo väzbe modlila za to, aby sa čo najskôr stretla s chorým synom, pre ktorého chce robiť to isté, čo predtým v nemocnici v Southamptone. „Len mu chcem zvlažovať pery, pretože sa sám nemôže napiť, chcem mu čistiť zuby, chcem ho každých 15 až 20 minút obracať z jednej strany na druhú, pretože sa sám nemôže hýbať,“ opísala.

Stanici Sky News otec údajne povedal, že v Southamptone lekára informoval o tom, že mieri so synom preč, pričom nemocnica tvrdí opak.

Podľa šéfa detskej neuroonkológie v Southamptone Garyho Nicolina by mal teraz chlapec najprv v Southamptone podstúpiť dva cykly chemoterapie, ktoré by mali trvať niekoľko týždňov. Až potom by sa mal Ashya podľa dohody britských a českých lekárov vydať do Prahy. „V prípade Ashyu je protónová terapia naozaj vhodná a prínosná metóda liečby, takže chlapca môžeme prijať,“ uviedol hlavný lekár pražskej protónovej liečby Jiří Kubeš.

Centrum vraj môže začať chlapcovu terapiu po tom, ako po jeho prijatí zhotoví ožarovacie plány, čo štandardne trvá až desať dní. V Ashyovom prípade sú tento čas údajne lekári schopní skrátiť zhruba na polovicu.

Protónové centrum Foto: SITA/AP, Petr David Josek
Ashya King, Protónové centrum, Praha, Česko, rakovina, Británia, liečenie, nemocnica, zatykač, väzenie Protónové centrum

Na českých špecialistov sa už 20. augusta obrátil chlapcov otec Brett King, ktorý aj s manželkou a Ashyovými šiestimi súrodencami previezol syna na kolieskovom kresle cez Francúzsko do Španielska. Po zatknutí rodičov, ktoré požadovala britská strana, sa zdvihla vlna verejnej podpory, ku ktorej sa pridali aj britskí politici vrátane premiéra Davida Camerona. Internetovú petíciu požadujúcu, aby rodičom bolo umožnené stretnutie so synom, podpísalo vyše štvrť milióna ľudí.

Britské úrady sa domnievali, že rodičia syna uniesli a ohrozili tak jeho zdravie. Kingovci však tvrdia, že im lekári v Southamptone povedali, že pre dieťa, ktoré predtým operovali, už viac urobiť nemôžu a že citlivejšia protónová liečba na jeho stave nič nezmení. Preto sa otec rozhodol hľadať pomoc v Česku či v Spojených štátoch.

Podľa vyhlásenia protónového centra v Prahe boli od jeho predvlaňajšieho sprevádzkovania liečené desiatky občanov Británie, väčšinou s rakovinou prostaty či práve s nádormi na mozgu. Protónová liečba detských pacientov s nádormi je v Česku finančne dostupnejšia ako v USA, kde vyjde v prepočte na zhruba tri milióny korún (takmer 108 500 eur); v Prahe stojí pre zahraničných detských pacientov 1,8 milióna korún (65 080 eur), pre českých 700-tisíc korún (25 300 eur).

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Praha #Veľká Británia #väzenie #nemocnica #liečenie #rakovina #zatykač #Protónové centrum