Keby Rusko zaútočilo na alianciu, NATO by ho porazilo

"Vojenskí plánovači Severoatlantickej aliancie majú v súčasnosti celkom dobrú predstavu o tom, akú veľkú hrozbu Moskva predstavuje,“ povedal pre Pravdu na summite NATO Barry Pavel z Atlantickej rady, ktorý sa podieľal na práci Národnej bezpečnostnej rady za prezidentov Georgea Busha aj Baracka Obamu.

05.09.2014 08:23
Barry Pavel Foto:
Barry Pavel.
debata (583)

Na programe dňa NATO je zvyšovanie obranných rozpočtov či posilnenie prítomnosti aliancie na východnej hranici. Ako vnímate tieto kroky?
NATO ide správnym smerom. Je to reakcia na to, čo robí Rusko v roku 2014. Narušilo to jeden z hlavných predpokladov, na ktorých bolo založené plánovanie aliancie. To znamená, že veľká a schopná krajina ako Rusko nebude narúšať záujmy krajín NATO. Aliancia oznámila svoju reakciu na to, čo sa deje. Otázkou však zostáva, ako budú fungovať politické výzvy v realite. Hovoríme o posilnení obrany a zvyšovaní rozpočtov na armádu. Skutočne to však naplníme?

Slovensko práve oznámilo, že do roku 2020 zvýši rozpočet na obranu na 1,6 percenta HDP a na modernizáciu dá 20 percent z tohto balíka.
Nemôžete niečo zaručiť navždy, lebo žijeme v demokraciách a domáce politické pozície sa môžu zmeniť. Dôležité je, aby sme v najbližších dvoch rokoch videli trend, že sa pokles obranných rozpočtov zastaví a zvráti sa tento trend. Dve percentá HDP sú magické číslo. Ale teraz nie je až také podstatné, či niekto ohlási zvýšenie na 1,5 alebo 2,5 percenta, ale aby sa to udialo.

Oznámiť môže každá krajina čokoľvek, ale vieme využiť tieto peniaze. Má NATO plán?
Áno, zatiaľ ide skôr o to, že všetci niečo vyhlasujú. Máte pravdu, že by bolo potrebné oveľa lepšie koordinovať medzi plánovačmi v aliancii, čo budeme robiť. Podľa toho, čo viem, veľmi zmysluplne sa to nedeje. Na jednej strane je NATO akoby prekvapené, že krajiny ohlasujú zvýšenie obranných výdavkov. Na druhej strane sú štáty, ktoré by očakávali lepšiu koordináciu a aj rady od plánovačov aliancie.

Akú veľkú hrozbu Rusko predstavuje pre NATO? Dá sa to odhadnúť?
Stále sa to vyvíja. Vojenskí plánovači majú v súčasnosti celkom dobrú predstavu o tom, akú veľkú hrozbu Moskva predstavuje. Rusko je pomerne dobre pripravené rýchlo reagovať. Týka sa to cvičení, mobilizácie. Nie je to v žiadnom prípade sovietska armáda z 80. rokov minulého storočia. V istom zmysle je viac flexibilná a rýchlejšie nasaditeľná. V roku 2008 sa Moskva v Gruzínsku poučila, kde mala jej armáda veľké problémy. Myslím, že NATO chápe, že Kremeľ má k dispozícii lepšie pripravené ozbrojené sily ako v minulosti.

Bolo by Rusko problémom pre alianciu v prípade konvenčného konfliktu?
Je to čistá špekulácia. Závisí to od situácie. Viem si predstaviť scenár, keby žiadny väčší problém nepredstavovalo, ale aj taký, keď by to bolo naopak. Ak by však Rusko napadlo členskú krajinu aliancie, Moskva by vojnu nakoniec prehrala. Možno by to nebolo rýchlo a ľahko, ale stalo by sa to. Som presvedčený, že NATO by masívne investovalo do vlastnej obrany.

© Autorské práva vyhradené

583 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #Barry Pavel