Svet má veľa znásilnených dievčat

Hrozná správa o násilí páchanom na mladých - na celom svete je až 120 miliónov dievčat a žien do 20 rokov, ktoré boli znásilnené alebo čelili inému sexuálnemu napadnutiu.

06.09.2014 07:41
India, znásilnenie Foto: ,
Medzi krajiny, kde sa často stávajú sexuálne zločiny páchané na dievčatách, patrí India. Na snímke z mája tohto roku tamojšie ženy demonštrujú proti znásilneniu dvoch neplnoletých.
debata (22)

Vyplýva to zo správy Detského fondu OSN, známeho pod skratkou UNICEF. Vyskytuje sa aj veľa vrážd detí. „V roku 2012 ich bolo zabitých 95-tisíc, pričom väčšina obetí pochádzala z Latinskej Ameriky a Karibiku,“ upozornila BBC na obsah správy. Celkovo však konkrétne najhoršie vychádza jedna africká krajina. Je to Nigéria, kde bolo v uvedenom roku zavraždených až 13-tisíc detí.

UNICEF uvádza, že sexuálne násilie si vytrpelo približne každé desiate dievča na svete. „Až v 70 percentách to platí o dievčatách žijúcich v Kongu a v Rovníkovej Guinei,“ všimol si hrozivé údaje denník The Guardian. Alarmujúco pôsobí priznanie obetí vo vekovej skupine 15–19 rokov, že o fyzickom alebo sexuálnom napadnutí nikdy nikomu nepovedali, čo znamená, že páchatelia nemohli byť potrestaní.

Časté prípady znásilnenia sa stávajú hlavne v afrických krajinách a v Ázii, napríklad v Indii. Z údajov zo subsaharskej Afriky vyplýva, že dokonca približne každé piate dievča vo veku 10–14 rokov bolo pohlavne zneužité.

Noviny The New York Times poukazujú na to, že násilie sa väčšinou odohráva doma a v čase mieru, a nie na uliciach alebo v období vojen. Pokiaľ ide o vraždy, tie sú najčastejším dôvodom smrti chlapcov a mladíkov do 19 rokov v El Salvadore, Guatemale a vo Venezuele. Najmenej správ o takýchto vraždách, naopak, prichádza zo strednej a východnej Európy. Vo vyspelých štátoch je najviac tragických prípadov v USA.

Zvlášť znepokojujúce je, naznačuje UNICEF, že obeťami násilia sú hlavne deti, ktoré páchatelia dôverne poznajú: "Väčšinu tohto násilia páchajú tí, čo každý deň prichádzajú s nimi do kontaktu – tí, čo sa o ne starajú a rovesníci. Detský fond OSN si totiž všíma aj šikanovanie napríklad v školách.

V týchto údajoch figuruje aj Slovensko. Až 38 percent slovenských chlapcov a dievčat vo vekovej skupine 11–15 rokov priznáva šikanovanie ostatných v škole. V rebríčku niekoľkých desiatok štátov sa umiestnilo na nepríjemnom prvom mieste Rumunsko (takmer 60 percent) a, naopak, najlepšie vyzneli Švédsko a Česko (12 percent).

Veľa detí vyrastá v trvalom strachu, že sa zopakuje bitka na ich koži. „Približne šesť z desiatich detí vo vekovej skupine dva roky až 14 rokov bolo terčom opakovaného telesného trestu,“ varuje UNICEF.

Detský fond OSN zdôraznil, že všetky štáty sveta musia vykonať viac v ochrane detí, pričom poukázal na to, že existujú spôsoby, ktorými sa dá predísť mnohým tragickým osudom. Zároveň varoval, že psychické následky z fyzických útokov môžu často poznačiť obeť na celý život.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #znásilnenie