Putin a Porošenko sa zhodli: Prímerie na Ukrajine funguje

Prímerie na východe Ukrajiny sa darí dodržiavať, k jeho dlhodobejšiemu fungovaniu sú však potrebné niektoré ďalšie kroky.

06.09.2014 09:15 , aktualizované: 19:16
Ukrajina, Mariupoľ Foto: ,
Vojaci ukrajinskej armády na fotografii z piatka neďaleko prístavného mesta Mariupoľ.
debata (217)

Podľa Kyjeva sa na tom v sobotu zhodli prezidenti Ruska a Ukrajiny Vladimir Putin a Petro Porošenko v telefonickom rozhovore. Medzi uvedené opatrenia má patriť napríklad medzinárodný dohľad či dodávky humanitárnej pomoci.

Podľa Porošenkovho úradu sa lídri oboch krajín zhodli na potrebe čo najväčšej prítomnosti zástupcov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorí majú dohliadať na dodržiavanie pokoja zbraní. Dôležitou súčasťou zmieru má byť aj spolupráca v poskytovaní humanitárnej pomoci. Na východ krajiny už mieria prvé z dvoch ohlásených ruských humanitárnych konvojov.

Prímerie vyhlásené v piatok v podvečer podľa agentúr zatiaľ obe strany dodržiavajú, vzájomne sa však obviňujú z jeho porušovania. Povstalci z Donbasu obvinili podľa agentúry DPA ukrajinskú armádu, že ostreľovala niekoľko ich pozícií v Donecku a najmenej osem bojovníkov na tamojšom letisku pritom bolo údajne zranených.

Kyjev zase obvinil separatistov z ostreľovania svojich pozícií, keď podľa armády najmenej desať útokov začalo po vyhlásení pokoja zbraní.

Situáciu na Ukrajine dôkladne sledujú zástupcovia Európskej únie, ktorá chce na Rusko uvaliť nové sankcie. Niektorí predstavitelia sa vyjadrili, že osud sankcií závisí predovšetkým práve na fungovaní zmieru a vývoji ruskej prítomnosti v krajine.

Rusko mieni na sankcie odpovedať

Rusko v sobotu varovalo, že ak na neho Európska únia uvalí nové ekonomické sankcie kvôli jeho údajnej úlohe v ukrajinskej kríze, bude na túto situáciu Moskva reagovať. Napísali to agentúry Reuters a AFP s odvolaním sa na ruské ministerstvo zahraničia.

„Ak proti nám budú uplatnené (nové sankcie), samozrejme na to budeme reagovať,“ citovali agentúry z vyhlásenia ruského ministerstva zahraničia.

Na pritvrdenie sankcií dohodli veľvyslanci členských krajín Európskej únie. Podľa diplomatického zdroja ČTK by dohoda mala byť členskými štátmi schválená v pondelok a mohla by tak platiť od utorka.

217 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #Ukrajina #protiruské sankcie