Kyjev má prijať zákon o osobitnom štatúte Luhanska a Donecka

Protokol o prímerí na Ukrajine počíta s decentralizáciou krajiny a udelením dočasného štatútu v časti Doneckej a Luhanskej oblasti. Dokument, z ktorého citovali ruské médiá, zverejnila Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

07.09.2014 09:23 , aktualizované: 14:20
Zacharčenko, Purgin Foto:
Alexandr Zacharčenko (vľavo) vodca proruských povstalcov v Donecku, a Andrej Purgin, vodca proruských povstalcov v Luhansku na piatkovom rokovaní o prímerí na Ukrajine v Minsku.
debata (198)

OBSE je súčasťou trojstrannej kontaktnej skupiny, ktorá pokoj zbraní dohodla v piatok v bieloruskej metropole Minsku. Jeden z 12 bodov protokolu predpokladá decentralizáciu moci prijatím zákona o osobitnom postavení miestnej samosprávy v jednotlivých častiach Doneckej a Luhanskej oblasti, kde v posledných mesiacoch bojuje ukrajinská armáda s proruskými separatistami.

Na rokovaniach sa okrem OBSE zúčastnili zástupcovia Kyjeva, Ruska aj oboch medzinárodne neuznaných povstaleckých území Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky, ktoré vyhlásili separatisti v apríli.

Prvým bodom protokolu o prímerí je zabezpečiť pokoj zbraní a dohľad OBSE nad ním. Táto organizácia má takisto zabezpečiť trvalú kontrolu ukrajinsko-ruskej hranice, kde má vzniknúť bezpečnostná zóna.

Strany konfliktu súhlasili ďalej s prepustením zajatcov a Kyjev má prijať zákon, ktorý zabráni prenasledovaniu a trestaniu osôb v súvislosti s ich činnosťou v oblasti Donecka a Luhanska. Ďalej sa predpokladá stiahnutie „nelegálnych ozbrojených skupín, vojenskej techniky a bojovníkov z územia Ukrajiny“.

Jeden z bodov zaväzuje Kyjev k decentralizácii moci prijatím zákona o zavedení „dočasného režimu miestnych samospráv v jednotlivých častiach Doneckej a Luhanskej oblasti“. V rámci tohto zákona o špeciálnom štatúte Kyjev zaistí konanie predčasných miestnych volieb.

Agentúra TASS k tomu poznamenala, že hneď po skončení rokovaní v Minsku vyhlásili vodcovia oboch týchto území, že dohoda nie je dôvodom na to, aby sa vzdali zámeru získať nezávislosť oboch oblastí od Kyjeva.

Ďalší z bodov protokolu predpokladá zlepšenie humanitárnej situácie v Donbase a tiež začatie ekonomického oživenia tejto oblasti. Posledná klauzula zaručuje všetkým účastníkom minských rokovaní osobnú bezpečnosť.

V Minsku rokoval bývalý ukrajinský prezident Leonid Kučma, ruský veľvyslanec na Ukrajine Michail Zurabov, „premiér“ Doneckej ľudovej republiky Alexandr Zacharčenko a vodca Luhanskej ľudovej republiky Igor Plotnickij. OBSE zastupovala švajčiarska diplomatka Heidi Tagliaviniová.

Podľa ruských médií OBSE zverejnila kópiu protokolu s podpismi zúčastnených v nedeľu, ale k dispozícii je zatiaľ len v ruštine.

V Donbase sa aj napriek prímeriu ozýva streľba

Napriek prímeriu medzi proruskými separatistami a Kyjevom bola ráno na sever od Donecka na východnej Ukrajine hlásená streľba a nad oblasťou bol vidieť čierny dym. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na očitých svedkov.

Večer sa podľa ukrajinských i ruských médií bojovalo pri prístave Mariupoľ. Zo zodpovednosti sa vzájomne obviňujú obe strany. Krehké prímerie v oblasti platí už od piatkového večera a súčasné správy vzbudzujú obavy o jeho ďalšom osude.

Lídri nikým neuznanej Doneckej a Luhanskej republiky na východe Ukrajiny vyzvali Organizáciu pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), aby zabezpečila kontrolu nad dodržiavaním pokoja zbraní.

„Dúfame, že OBSE zaistí nestrannú medzinárodnú kontrolu nad dodržiavaním prímeria a tiež objektívne pozorovanie situácie na Ukrajine,“ uviedli v spoločnom vyhlásení podľa agentúry ITAR-TASS „premiér“ Doneckej ľudovej republiky Alexandr Zacharčenko a vodca druhej povstaleckej organizácie – Luhanskej ľudovej republiky – Igor Plotnickij.

Dodali, že považujú za veľmi dôležité ukončiť krviprelievanie a zabrániť humanitárnej katastrofe v juhovýchodnej časti krajiny.

Nedeľná streľba podľa svedkov prichádzala od letiska v Donecku, ktoré je v rukách ukrajinskej armády, aj keď separatisti majú inak pod svojou kontrolou celé mesto. Rebeli podľa Reuters oznámili, že letisko je teraz prázdne a boje sa odohrávajú v uzavretom areáli v susedstve.

„Vypočujte si zvuk prímeria,“ pokúsil sa podľa Reuters o vtip jeden z ozbrojených rebelov: „Odohráva sa tam regulárna bitka.“ Večer sa strhla prestrelka aj s nasadením ťažkých zbraní pri prístavnom meste Mariupoľ pri Azovskom mori. Na východ od mesta boli podľa spravodajcu AFP počuť silné výbuchy a na obzore vidieť hustý dym.

Zrejme horelo kontrolné stanovište, ktoré až doteraz držali vládne jednotky. Z miesta prestrelky utekali do mesta ľudia v desiatkach áut, jedno z nich nieslo stopy po zásahoch. Údaje o prípadných obetiach na životoch neboli hlásené.

V sobotu sa pritom prezidenti Ruska a Ukrajiny Vladimir Putin a Petro Porošenko v telefonickom rozhovore zhodli, že prímerie na východe Ukrajiny sa darí dodržiavať.

198 debata chyba
Viac na túto tému: #doneck #minsk #OBSE #Ukrajina #Luhansk