Malého Brita s rakovinou už previezli na liečenie do Česka

Päťročný Brit Ashya King bol zo Španielska prevezený do pražskej nemocnice, kde ho hospitalizujú počas protónovej liečby mozgového nádoru.

08.09.2014 09:40 , aktualizované: 18:02
Ashya King Foto: ,
Ashya King je už v pražskej nemocnici.
debata (5)

Informoval o tom server ČT24. Pricestoval v sprievode rodičov a advokáta. Zhruba hodinu popoludní na Letisku Václava Havla pristálo lietadlo, ktoré chlapca prepravilo zo Španielska. Do pražského Motola následne malého pacienta previezla sanitka. Do protónového centra prvýkrát zamieri v utorok. Počas dopoludnia podstúpi procedúry potrebné na začatie liečby.

Chlapcov otec Brett uviedol, že je rád, že sú konečne v Česku. Počas popoludnia otec absolvuje prehliadku protónového centra, kde ho oboznámia s podrobnosťami o priebehu liečby a predstavia zdravotníckemu tí­mu.

„Britský detský onkológ nás požiadal o liečbu tohto chlapca,“ uviedol radiačnej onkológ protónového centra v Prahe Branislav Sepeši. „Protónovú terapiu možno použiť všade tam, kde je možné použiť bežnú radiačnú onkológii,“ uviedol. „Mali sme už chlapcov s rovnakou diagnózou, pre lekára to nie je mimoriadny rozdiel,“ dodal.

„Ak má byť dieťa ožarované, musí byť ošetrené v detskej nemocnici, preto bolo automaticky zaradené do našej nemocnice,“ vysvetlil riaditeľ Fakultnej nemocnice v Motole Miroslav Ludvík s tým, že prvé vyšetrenie chlapca vykonajú už počas pondelka a ožarovanie by sa mohlo začať budúci týždeň. „Podľa informácií, ktoré máme, sú rodičia svedkovia Jehovovi a my nemôžeme vylúčiť počas liečby podanie krvného derivátu,“ dodal Ludvík.

Brett King (vpravo), otec 5-ročného Ashyu... Foto: Reuters, JON NAZCA
Ashya King, Španielsko, nemocnica, rakovina, sanitka, Brett King (vpravo), otec 5-ročného Ashyu Kinga, dohliada na prevoz svojho syna.

Podľa Starého použitie krvi nie je zvyčajne potrebné, len pri komplikáciách. Plán liečby s transfúziou zatiaľ nepočíta. Dávky sprievodnej chemoterapie budú také nízke, že by nemali spôsobiť útlm tvorby kostnej drene, čo je zvyčajne dôvod na podanie krvi. Transfúzia prichádza do úvahy aj v prípade, ak by dieťa postihla infekcia. Rodičia budú musieť pred prijatím podpísať informovaný súhlas, kde bude uvedený aj variant transfúzie.

Chlapcovi naplánovali 30 procedúr ožiarenia

Naplánovaných je zatiaľ 30 ožiarení, päť dní v týždni po jednom ožiarení denne. Pacienta budú prevážať na zákrok do protónového centra sanitou za doprovodu tamojšieho lekára, počas ožarovania ho uspia. Po prebudení bude odvezený v sprievode lekára späť do Motola. Zdržiavať bude na jednotke intenzívnej starostlivosti, rodičia s ním môžu byť vždy v priebehu dňa. Podľa priebehu liečby by časom mohol byť chlapec prevedený na bežnú izbu.

Kingovci odviezli syna 28. augusta z nemocnice v Southamptone bez vedomia lekárov do Španielska. Británia ich podozrievala zo zanedbania starostlivosti a vydala na nich zatykač. Rodičia skončili v Španielsku tri dni vo väzbe a Ashya v nemocnici v Malage. Rodina však vysvetlila dôvody svojho rozhodnutia, keď zverejnila niekoľko videí. Vyšlo najavo, že rodičia sa usilujú o protónovú liečbu a že na ňu chceli získať peniaze predajom nehnuteľnosti v Španielsku.

Brett a Naghemeh Kingovci, rodičia malého Ashyu... Foto: SITA/AP, Miguel Angel Morenatti
rodičia, Ashya King, tumor, rakovina mozgu, Španielsko Brett a Naghemeh Kingovci, rodičia malého Ashyu Kinga, hovoria o svojom prípade počas tlačovej konferencie v španielskej Seville.

Podľa britských špecialistov mu však protónová liečba nemusí pomôcť, uviedol to denník Guardian. „V tomto prípade sa lekári nezhodli na tom, či môže byť liečba úspešná, a preto ju nezafinancovali,“ uviedol londýnsky spolupracovník Českej televízie Ivan Kytka.

Nová metóda ožarovania stojí v Prahe pre zahraničných detských pacientov 1,8 milióna českých korún a peniaze chceli rodičia chlapca získať predajom nehnuteľnosti v Španielsku.

Nakoniec im ale zrejme pomôže charita. Podľa denníka Daily Telegraph zbiera financie pre Kingovcov organizácia Kids'n'Cancer UK, ktorej už darcovia poslali na konto vyše 50-tisíc libier. Navyše sa vraj objavil anonymný darca, ktorý chce prípadne chýbajúcu čiastku na úhradu liečby doplatiť.

Protónová terapia

  • Je šetrná najmä pre malých pacientov. Predstavuje účinnú metódu liečby rakoviny ožiarením, a to predovšetkým vďaka fyzikálnym vlastnostiam protónov a ich presne cielenej a odmeranej dávke vnútri tkanív.
  • Touto metódou možno dosiahnuť vysokú kontrolu nádoru, menšie poškodenie zdravých tkanív, nízke riziko komplikácií a šancu na rýchle zotavenie po liečbe.
  • Konvenčný zväzok fotónov, používaný v bežnej rádioterapii, odovzdá najväčšiu dávku ožiarenia pred nádorom a následne žiarenie ďalej prechádza nádorom aj zdravými tkanivami pacienta za nádorom.

(ČT24)

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Praha #Veľká Británia #rakovina #liečba #Protónové centrum #Ashya King