Rusko tvrdí, že jeho armáda dokáže postaviť lode Mistral

Ruská armáda je schopná postaviť vlastnú bojovú loď typu Mistral podobnú tej, ktorej dodávku do Ruska francúzska vláda minulý týždeň pozastavila.

08.09.2014 13:36
loď, Mistral Foto: ,
Typ vojenskej lode Mistral.
debata (198)

V pondelňajšom rozhovore pre ruskú spravodajskú televíziu Rossija 24 sa vyjadril minister obchodu a priemyslu Denis Manturov. Podla jeho slov by skonštruovanie plavidla nebolo problémom, keďže proces výstavby lodí bol „medzinárodnou spoluprácou“ a niektoré časti a „manévrovací systém boli ruské“, cituje ho portál ruskej tlačovej agentúry RIA Novosti.

Francúzsky prezident Francois Hollande vo štvrtok stanovil politickú dohodu a dosiahnutie prímeria na Ukrajine za podmienky Paríža pre dodanie prvej bojovej lode typu Mistral Rusom.

Francúzska vláda v stredu oznámila, že pre nesplnenie podmienok predbežne nemôže do Ruska dodať prvú z dvoch objednaných lodí typu Mistral. Vo vyhlásení kancelárie francúzskeho prezidenta sa uvádza, že udalosti na Ukrajine „idú proti základom bezpečnosti v Európe“.

Predaj plavidiel Mistral je dlhodobým problémom pre viaceré krajiny NATO, ktoré Paríž žiadali o zrušenie dodania plavidiel schopných pojať 700 vojakov, 16 vrtuľníkov a desiatky obrnených vozidiel. Loď Vladivostok mala doraziť do Petrohradu v októbri, druhá loď typu Mistral s označením Sevastopoľ pomenovaná po prístave na Krymskom polostrove má prísť o rok neskôr.

Dohodu v hodnote viac ako miliardy eur uzavreli ešte v roku 2011, čo znamenalo historicky najväčšiu transakciu medzi Ruskom a krajinou NATO od pádu Sovietskeho zväzu.

198 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Rusko #Mistral