Vyšetrovacia správa: Boeing nad Ukrajinou zostrelila raketa

Príčinou júlového pádu malajzijského boeingu na východnej Ukrajine bolo zrejme zasiahnutie lietadla "množstvom vonkajších objektov s vysokou energiou". Uvádza sa to v predbežnej správe holandských úradov o vyšetrovaní tragédie, ktorú neprežil nikto z 298 ľudí na palube.

09.09.2014 07:47 , aktualizované: 15:58
Ukrajina, boeing, malajzijské lietadlo Foto: ,
Záchranári na mieste zrútenia malajzijského lietadla v Doneckej oblasti.
debata (120)

Holanďania podľa agentúry AP nehovoria priamo, že Boeing 777 zostrelila protilietadlová raketa odpálená zo zeme, avšak ich zistenia zrejme vedú k tomuto záveru. Podľa agentúry AFP zo správy vyplýva, že trup lietadla prederavilo veľké množstvo rýchlo letiacich projektilov, ktoré spôsobili, že sa lietadlo vo vzduchu rozpadlo. Avšak správa je opatrná a výraz „raketa“, ktorá tragédiu pravdepodobne spôsobila, vôbec nezmieňuje.

„Nič nenaznačuje, že by katastrofu spôsobila technická porucha alebo chyba posádky,“ tvrdí sa v správe podľa agentúry ITAR-TASS. Definitívne stanovenie príčin si podľa vyšetrovateľov vyžiada ešte ďalšie skúmanie, avšak trosky lietadla svedčia o tom, že sa stroj rozpadol ešte vo vzduchu.

Zákaznícky servis spoločnosti Malaysia Airlines.
Muž (v modrom), ktorého rodina bola na palube...
+30Cestujúci sa pozerajú na tabuľu na letisku v...

Expert Christopher Yates agentúre AP povedal, že poznatky zo správy sa v krajnej miere zhodujú so škodami, ktoré by spôsobila protilietadlová strela. Malajzijský premiér Najib Razak správu uvítal. Hlavné poznatky podľa jeho vyhlásenia „vedú k silnému podozreniu“, že lietadlo zostrelila raketa zem-vzduch, ale bude potrebné ďalšie vyšetrovanie, aby príčina mohla byť určená s istotou.

Austrálsky premiér Tony Abbott uviedol, že zistenia vyšetrovateľov sa zhodujú s názorom vlády, že lietadlo zostrelila protilietadlová raketa. „Medzinárodné spoločenstvo musí zostať zamerané na odhalenie, dolapenie a potrestanie páchateľov tohto zbabelého útoku. Dlhujeme to nevinným obetiam a ich rodinám,“ zdôraznil.

Zo zodpovednosti za tragédiu sa navzájom obviňujú Moskva, Kyjev a proruskí separatisti. Podľa Kyjeva a Washingtonu lietadlo zrejme zostrelili omylom separatisti raketou Buk, dodanou z Ruska, možno aj s obsluhou vycvičenou v Rusku. O použití rakety Buk podľa expertov svedčí aj prederavenie lietadla množstvom črepín či projektilov. Rusko ale popiera, že by zásobovalo povstalcov zbraňami, a argumentuje, že rakety Buk má vo výzbroji aj ukrajinská armáda.

Separatisti popierajú, že by mali rakety Buk vo svojej výzbroji, napriek správam o výskyte tejto zbrane v meste Snižne, ovládanom rebelmi. To svojho času potvrdil v interview aj jeden z povstaleckých veliteľov Igor Strelkov, ako aj odpočúvanie telefonátov medzi povstalcami, zverejnené ukrajinskou tajnou službou SBU.

„Poviem len jedno, rozhodne nemáme vybavenie, ktorým by sme mohli zostreliť civilné boeing,“ vyhlásil „premiér“ doneckých povstalcov Alexandr Zacharčenko. „Je jasné, že to bola provokácia zorganizovaná ukrajinskými ozbrojenými silami, aby zdiskreditovala Rusko a ľudové povstanie,“ tvrdil ďalší rebel Miroslav Rudenko.

Naopak, stanica BBC informovala o troch očitých svedkoch, ktorí v ​​inkriminovanom období na území ovládanom povstalcami videli protiraketový systém Buk, ktorého posádku vraj tvorili ruskí vojaci, súdiac podľa usporiadanosti a čistej ruštine s bezproblémovou výslovnosťou hlásky „g“, čo miestni zvyčajne nedokážu. Veliaci dôstojník vraj hovoril „s moskovským prízvukom“.

Holandský bezpečnostný úrad OVV, ktorý sa pádom stroja zaoberá, už pred niekoľkými dňami oznámil, že pripravovaná správa síce objasní časť tragédie, ale že viaceré otázky zostanú bez odpovede. Výsledky podrobnejšieho skúmania majú pripraviť do nadchádzajúcej ja­ri.

Lietadlo spoločnosti Malaysian Airlines sa zrútilo na východnej Ukrajine 17. júla. Väčšina cestujúcich boli Holanďania. Lietadlo na linke do Kuala Lumpuru odštartovalo krátko popoludní z amsterdamského letiska Schiphol s 298 ľuďmi na palube a let sa podľa správy odohrával podľa predpokladov až do chvíle, keď „náhle“ skončil.

Explózia vo vzduchu vysvetľuje súčasné ukončenie záznamu z „čiernych skriniek“ lietadla, stratu spojenia s letovými dispečermi na zemi a zmiznutie z obrazoviek radarov. „Pozorujete malajzijské lietadlo?“ pýtal sa po márnej snahe opäť nadviazať spojenie s lietadlom ukrajinský letový kontrolór z Dnepropetrovska ruského kolegu zo strediska v Rostove na Done. Odpoveď bola ale záporná: „Nič, nič nevidíme.“

Záverečnú správu z vyšetrovania možno podľa AFP očakávať v lete budúceho roka.

120 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #Boeing #pád lietadla #Ukrajina