Do maďarskej politiky sa vracia psina

Sľubujú večný život plus dvadsať rokov, pivo zadarmo a 93-percentnú záruku na to, že po zvolení nebudú kradnúť. Aktivisti, či ako sa sami nazývajú, pasivisti Maďarskej strany dvojchvostého psa však ani s takýmito lákavými predvolebnými heslami v túto jeseň ešte nedostanú šancu ovládnuť radnice.

10.09.2014 15:00
Maďarská strana dvojchvostého psa Foto:
„Ďakujeme všetkým, ktorí za nás hlasovali, alebo nie. Sľubujeme, že sme vyhrali." V nadchádzajúcich komunálnych voľbách ešte Maďari recesistov voliť nebudú môcť. Strana dvojhlavého psa však po mnohoročnom úsilí dosiahla, že je v úradne zaregistrovaná.
debata

Úradné oznámenie o tom, že ich súdna kalvária za oficiálnu registráciu dopadla napokon kladne, dostali v pondelok, v deň, keď bola uzávierka na odovzdanie podporných hlasov pre strany a ich kandidátov do komunálnych volieb.

„No hurá, konečne nás zaregistrovali. Našťastie, v pravý čas, veď dnes ešte do štvrtej možno zbierať podpisy na komunálne voľby. Za šestnásť minút ich ľahko zozbierame," ironizoval načasovanie rozhodnutia kúrie, čo je maďarská obdoba najvyššieho súdu, predseda strany Gergő Kovács na sociálnej sieti.

Tridsaťštyriročný segedínsky sociológ, ktorý svoju recesistickú stranu založil už pred ôsmimi rokmi, to od režimu premiéra Viktora Orbána vníma ako zlý vtip. „Tento prípad nevrhá dobré svetlo na stav demokracie," posťažoval sa denníku Népszabadság. „Mohli počkať ešte zopár mesiacov, potom by tá záležitosť nevyznela tak hlúpo," dodal.

Strana dvojchvostého psa chcela kandidovať už v jarných parlamentných voľbách. Budapeštiansky súd však jej žiadosť o registráciu zamietol a rovnako dopadla aj po odvolaní sa s druhostupňovým rozsudkom. Sudcovia to zdôvodnili tým, že podľa nich ciele strany „nie sú seriózne", jej „názov sa prieči všeobecným morálnym zásadám a podnecuje nedôstojné asociácie".

Recesistická strana okrem iného sľubuje menšie... Foto: Reprofoto: Pravda/mkkp.hu
Maďarská strana dvojchvostého psa Recesistická strana okrem iného sľubuje menšie Maďarsko.

„Pasivisti" dvojchvostého psa sa však nedali odradiť. Pokračovali v streetartových podujatiach, na uliciach vylepovali vtipné plagáty a ich populárna stránka získala na Facebooku bezmála 130-tisíc fanúšikov. Suplujú humor, ktorý sa z maďarskej politiky v posledných volebných cykloch čoraz viac vytráca.

Akcie majú niekedy priam dadaistickú poetiku. Napríklad keď v centre Budapešti zorganizovali demonštráciu pre tých, ktorí by radi protestovali, ale nevedia proti čomu. Pod heslom „Menej ničoho!“ prilákali takmer päťsto mladých ľudí. Tí skandovali a na transparentoch zvestovali svoje požiadavky „Nech je zajtra včera!“, „Nech je viac piatkov!“, „Naša vlasť nie je pečeňová paštéta!“. Podľa Kovácsa cieľom bolo zbaviť demonštrácie nepríjemnej pachute, ktorú pre sériu zlostných politických mítingov získali.

Recesistická strana si uťahuje aj z rozdrobenej opozície, ich hlavným terčom je však populizmus, protieurópanstvo a nacionalizmus Orbánovej vlády. Veľký rozruch vyvolala kampaň dvojchvostého psa za „menšie Maďarsko", v ktorej si z veľkomaďarskej nostalgie vystrelili návrhom na pričlenenie „zbytočných prihraničných území" k susedným štátom, pričom takto okyptená krajina by mala obrysy niekdajšieho Uhorska.

Strana sa vysmiala Orbánovej proruskej politike tým, že navrhla, aby sa Maďarsko zaviazalo zaviesť rubeľ namiesto eura. Spory Budapešti s Bruselom by vyriešila vystúpením Maďarska z EÚ a výzvou, aby sa únia pripojila k Maďarsku. Dvojchvostý pes by prekonal Orbánov kabinet aj pri znižovaní režijných nákladov domácností na úkor dodávateľov, čo bol najväčší volebný tromf vlády. Strana by to zariadila tak, že firmy by elektrinu, plyn a vodu nielenže museli zlacňovať, ale odberateľom by za minuté množstvo ešte boli povinné doplácať.

Dvojchvostý pes nemá ambíciu zopakovať šokujúci úspech islandských recesistov z Najlepšej strany, ktorej zakladateľ, televízny zabávač Jón Gnarr do tohto júna štyri roky presedel v kresle primátora Reykjavíku, tvrdí Kovács, ktorý za najdôležitejšie nepovažuje víťazstvo či porážku, ale samotnú kampaň. Aj preto sa proti odmietnutej registrácii odvolal na najvyšší súd.

„Nesplniteľné sľuby ukazujú, že tradičné politické strany nenarábajú s voličmi ako s dospelými. Dávajú nesplniteľné sľuby bez toho, aby voličom objasnili, že ich sľuby sú nereálne," uviedla strana vo svojom odvolaní sa. „Kritika tohto správania sa a jeho odhalenie pomocou nástrojov absurdity nie je v rozpore so žiadnym ustanovením ústavy, a len voliči majú právo posúdiť takú politiku," dodala.

Kúria recesistom dala za pravdu a prikázala úradom ich stranu zaregistrovať. „Ani akokoľvek silné uplatnenie humoru a satiry nemôže byť vzhľadom na ústavný princíp slobody názoru dôvodom na vylúčenie," citovala z jej júnového rozsudku agentúra MTI. Podľa neho o cieľoch strany je oprávnený rozhodnúť nie súd, ale voliči.

Úrady sa so splnením právoplatného rozsudku neponáhľali. Kovácsovi je ľúto, že jeho strana účasť v nadchádzajúcich komunálnych voľbách už nestihne. Pre denník Népszabadság však povedal, že štyri roky využije na budovanie celoštátnej štruktúry, aby sa dôstojne zapojila do politickej súťaže. „Pravda, ak v roku 2018 ešte vôbec budú nejaké voľby," poznamenal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Politické strany #Maďarsko #Viktor Orbán #recesia #aktivisti