Väčšina Francúzov už nechce Hollanda za prezidenta

Takmer dve tretiny Francúzov si želajú, aby prezident François Hollande rezignoval pred koncom svojho mandátu v roku 2017. Vyplýva to z čerstvého prieskumu, ktorý si nechal vypracovať denník Le Figaro. Potvrdzuje to prehlbujúci sa pokles popularity hlavy francúzskeho štátu.

11.09.2014 15:20
Hollande Foto: ,
Francúzsky prezident Francois Hollande na snímke so svojou expartnerkou Valerie Trierweilerovou.
debata (7)

Agentúra Reuters píše, že Hollande sa stal najmenej populárnym prezidentom Francúzska od druhej svetovej vojny. Za jeho rezignáciu sa v prieskume vyslovilo 62 percent oslovených.

Francúzsky týždenník L'Express na svojom serveri predčasný odchod Hollandea z funkcie ale neodporučil v obave z chaosu, ktorý by pri súbežnej potrebe predčasných volieb do parlamentu mohol nastať. Podľa neho sú vládna ľavica aj opozičná pravica v kríze a na poriadnu kampaň by neboli schopní poskytnúť rozumné strategické plány. Denník ale odporučil Hollandovi, aby najneskôr v prejave pred koncom roka sľúbil, že už znovu nebude kandidovať, čím by si vraj vydobyl aspoň časť stratenej vážnosti.

Francúzsko sa barí s desaťpercentnou mierou nezamestnanosti, pomalým ekonomickým rastom a vláda tiež v rámci zníženia deficitu zaviedla nepopulárne dane. Ani tieto opatrenia však neumožnia Francúzsku splniť rozpočtové ciele skôr ako v roku 2017.

Kým na začiatku mandátu Hollanda podporovalo 55 percent Francúzov, teraz je to len 13 percent. Francúzsky prezident ale aj tak na summite NATO minulý týždeň vyhlásil, že žiadny prieskum ho neprinúti odstúpiť pred koncom mandátu.

Jeho povesti nepridala ani kniha, ktorú vydala jeho niekdajšia partnerka Valérie Trierweilerová. Okrem iného v nej tvrdí, že Hollande pohŕda chudobnými občanmi, čo prezident považuje za nespravodlivé osočenie. Podľa stredajších prieskumov 56 percent Francúzov vydanie knihy neschvaľuje. Kniha, ktoré nesie názov Merci pour ce moment (Vďaka za túto chvíľu), vyšla 4. septembra a ide dobre na odbyt. Za prvá štyri dni sa predalo 145-tisíc z 200-tisíc vydaných výtlačkov. Vydavateľ preto pripravuje ďalších 270-tisíc kníh ako dotlač.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Francúzsko #popularita #Francois Hollande