Pri bombových útokoch v Iraku zahynulo najmenej 17 ľudí

Pri bombových útokoch v troch šiítských mestách na juhu Iraku a v Bagdade vo štvrtok zahynulo prinajmenšom 17 ľudí. Zranených bolo ďalších viac ako 50 okoloidúcich. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na miestne policajné a lekárske zdroje. Za atentátmi stoja zrejme islamskí radikáli.

11.09.2014 23:02
debata (2)

Autá naložené trhavinami vybuchli v meste Divaníja a v dvoch šiítských posvätných mestách Karbala a Nadžaf. Štvrtá explózia otriasla ulicami juhozápadnej časti metropoly Bagdad. Vozidlá boli vždy zaparkované v blízkosti rušných miest ako sú autobusové zastávky či reštaurácie. Podľa polície sa počet obetí pravdepodobne ešte zvýši.

K útoku sa nikto neprihlásil. Podľa vyhlásenia nového irackého premiéra Hajdara Abádího však polícia už zadržala niekoľko podozrivých. Abad zároveň Iračanom prisľúbil, že tajné služby zvýši svoje úsilie, aby v budúcnosti podobným útokom predchádzali.

V poslednom čase sa k niekoľkým explóziám v južnom Iraku priznali sunnitskí radikáli z organizácie Islamský štát, ktorí v ​​uplynulých týždňoch obsadili rozsiahle oblasti na severe Iraku a v Sýrii. Cieľom povstalcov je dobytie Bagdadu. Iracké vládne sily a kurdskí bojovníci sa za leteckej podpory USA snažia ich ofenzívu odraziť.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #šiiti #bombový útok #islamistickí extrémisti