Žena v Saudskej Arábii šoférovala do nemocnice, dostala pokutu

Saudskoarabská podnikateľka, ktorá sa kvôli akútnym zdravotným problémom sama odviezla do nemocnice, dostala za šoférovanie automobilu pokutu od polície. Ženy v Saudskej Arábii síce nemajú zákonom zakázané šoférovať, v krajine ale neexistuje možnosť, že by legálne získali vodičský preukaz. O prípade informovali panarabské noviny Al-Haját.

18.09.2014 11:57
moslimky, Saudská Arábia Foto: ,
Mladé ženy v Saudskej Arábii nesmú šoférovať auto a bez sprievodu príbuzného nemôžu ani vycestovať.
debata (2)

Podnikateľka a členka Národnej spoločnosti pre ľudská práva (NSHR) Alíja Farídová sa dostala do problémov kvôli svojmu zdraviu. Trpí chronickými problémami, a keď sa jej stav zhoršil, potrebovala vyhľadať lekára. V tej chvíli ale nemala k dispozícii nijaký mužský doprovod, a tak Farídová sadla za volant sama. Cestou ju však zastavila policajná hliadka.

Polícia síce ženu nechala absolvovať vyšetrenie, potom ju ale odviezla na výsluch a udelila jej pokutu. „Povedala som dopravným policajtom, že som šoférovala len preto, že šlo o naliehavú situáciu. Neurobila som to naschvál a nejde mi o to sa presláviť. Jednoducho mi bolo zle, to je celé,“ uviedla Farídová pre novinárov.

Farídová sa vraj naučila šoférovať v Bahrajne, v Saudskej Arábii ale jej vodičský preukaz neplatí. Postavenie žien v Saudskej Arábii je častá téma pre kritikov dodržovania ľudských práv. Saudské Arabky potrebujú ku všetkým významnejším životným krokom súhlas mužov-poručníkov. Bez neho nesmú chodiť k lekárovi, cestovať, pracovať ani sa vydať.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ľudské práva #Saudská Arábia #práva žien