Komu sa nepáčila reportáž o padlých ruských vojakoch? Štáb BBC prepadli

Neznámi páchatelia prepadli v Astrachani na juhu Rusku televízny štáb britskej stanice BBC, ktorá tu natáčala reportáž o ruských vojakoch, ktorí údajne padli pri hraniciach s Ukrajinou. Informovala o tom televízia na svojom webe.

18.09.2014 14:11
Ukrajina, Mariupoľ, vojak Foto: ,
Televízia BBC robila reportáž o ruských vojakoch, ktorí údajne bojovali a padli na východe Ukrajiny. Novinárov na juhu Ruska prepadli. /Ilustračné foto/
debata (68)

BBC sa sťažovala na ruských úradoch. Astrachaňská polícia začala prípad vyšetrovať.

„Len čo sme vyšli z kaviarne, prepadli nás najmenej traja agresívne naladení muži,“ opisuje udalosť moskovský spravodajca BBC Steve Rosenberg. Útočníci zmlátili kameramana, ktorému vzali kameru. Kým novinári štyri hodiny vypovedali na policajnej stanici, niekto sa im vlámal do ich automobilov a vymazal videozáznamy z pamäťových kariet.

BBC: Útok súvisel s našou prácou

„Štáb je momentálne v bezpečí v Moskve,“ dodala BBC, podľa ktorej bol útok súčasťou koordinovanej snahy zabrániť akreditovaným novinárom informovať o legitímnej téme.

Nejde o prvý incident svojho druhu. Koncom augusta v Pskove prepadli a zmlátili opozičného politika Leva Šlosberga, ktorý je súčasne riaditeľom denníka Pskovskaja gubernija. Ten ako prvý informoval o sérii augustových pohrebov vojakov pskovskej výsadkovej divízie, ktorých zrejme zabili počas konfliktu na východe Ukrajiny.

Správy regionálneho denníka o čerstvých hroboch prebrali aj celoštátne médiá a terčom podobných útokov sa stali potom aj ďalší novinári, ktorí sa zaujímali o padlých ruských vojakov.

Moskva prítomnosť svojich vojakov popiera

Šlosberg sa nenechal zastrašiť a oficiálne požiadal vojenskú prokuratúru, aby objasnila smrť dvanástich výsadkárov, ktorí mali padnúť na Ukrajine. Politika žiada od prokuratúry odpoveď na štyri otázky: na základe koho rozkazov vojaci opustili posádku, za akých okolností zahynuli, kto je za smrť vojakov zodpovedný a či ich rodiny dostanú nejaké odškodné.

Moskva stále oficiálne popiera, že by akokoľvek angažovala v konflikte na východe Ukrajiny, kde prišlo v priebehu piatich mesiacov bojov medzi vládnymi jednotkami a proruskými povstalcami o život viac ako 3-tisíc ľudí. Ruskí výsadkári, ktorých zajali minulý mesiac na Ukrajine a neskôr sa vrátili do vlasti, podľa Moskvy len zablúdili cez neoznačenú hranicu.

68 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojaci #armáda #BBC