Sarkozy: Začína sa dlhý beh

Miláčik pravice, ktorého ľavica nemôže cítiť, porušil slovo, ale pritom potvrdil povesť, že nedokáže existovať bez politiky. Keď Nicolas Sarkozy v roku 2012 neobhájil kreslo prezidenta, tvrdil, že Francúzsko už o ňom nikdy nebude počuť. Žiť v politickej penzii nevydržal, na sociálnej sieti Facebook v piatok večer oznámil návrat do verejného diania.

22.09.2014 10:00
nicolas sarkozy, Foto:
Nicolas Sarkozy dúfa, že sa mu po voľbách v roku 2017 podarí vrátiť do Elyzejského paláca.
debata

Prvá skúška čaká Sarkozyho koncom novembra, keď si opozičné pravicové Združenie pre ľudové hnutie bude voliť nového šéfa. Úspech by mu otvoril dvere do budúcnosti. „Začína sa dlhý beh,“ poznamenal včera pre noviny Journal du Dimanche, keď naznačil, že za cieľ považuje opätovný vstup do Elyzejského paláca. (Prezidentské voľby sa uskutočnia na jar 2017.)

Sarkozyho považujú jeho skalní stúpenci za jediného, kto dokáže jednotne viesť roztrieštenú pravicu a stať sa dôveryhodnou alternatívou súčasnej moci. „Môžeme sa spoliehať na silný hlas, ktorý nás dá dokopy proti nefunkčnej koalícii,“ poznamenala podľa agentúry Reuters jeho podporovateľka europoslankyňa Nadine Moranová.

Vládnuci socialisti sa snažia zľahčovať návrat Sarkozyho. Odkázali, že to vôbec nepovažujú za udalosť. „Na politickej scéne sa nič nemení, vláda sa sústreďuje na prácu v prospech obyvateľov Francúzska,“ podotkol podľa novín Le Monde premiér Manuel Valls.

Teraz síce naozaj nenastávajú politické otrasy, ale tie sa môžu prejaviť vo voľbách o necelé tri roky. Ak súčasný socialistický prezident François Hollande nedokáže dovtedy zvýšiť svoju popularitu, možno nepostúpi do druhého kola. Keby sa to podarilo Sarkozymu, zrejme by ho v rozhodujúcom dueli čakala líderka krajne pravicového Národného frontu Marine Le Penová. Jej tábor reagoval na comeback exprezidenta kriticky. „Väčšina Francúzov považuje Sarkozyho za muža včerajška. Potrebujeme nové tváre a idey,“ povedal pre stanicu iTélé podpredseda frontu Florian Philippot.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Nicolas Sarkozy