Walesa navrhuje, aby Poľsko malo jadrové zbrane

Bývalý poľský prezident Lech Walesa si želá, aby Poľsko pre hrozby z Ruska disponovalo jadrovými zbraňami. V stĺčeku v stredajšom vydaní denníka Rzeczpospolita navrhol, aby si Poľsko jadrovú zbraň "vypožičalo".

24.09.2014 14:14
oslavy pádu Berlínskeho múru, Walesa Foto: ,
Lech Walesa.
debata (72)

„Poľsko by malo voči Rusku zaujať rozhodný postoj. (Ruský prezident Vladimir) Putin nám chce svojimi jadrovými zbraňami nahnať strach, tak prečo by sme nemali mať my taký arzenál?“ pýta sa bývalý šéf odborového hnutia Solidarita, ktoré bolo v 80. rokoch hybnou silou pádu komunizmu v Poľsku.

„Mali by sme si požičať a rozmiestniť jadrové zbrane a ukázať Putinovi, že ak ruský vojak vstúpi jedinou nohou na našu pôdu, udrieme. Aby bolo jasno,“ žiada sedemdesiatročný Walesa.

Agentúra AFP pripomína, že v súčasnosti neexistuje možnosť si jadrovú zbraň požičať alebo prenajať. Avšak, niektoré krajiny, napríklad Belgicko, Nemecko, Holandsko, Taliansko a Turecko, na svojom území majú „k dispozícii“ jadrové zbrane v rámci NATO.

Podľa Walesu by Poľsko malo jasne povedať: „Pán Putin, nedovolíme vám urobiť ani krok vpred. Ak sa o to pokúsite, zahyniete a my hynieme tiež,“ vyhlásil.

„Ja ako nositeľ Nobelovej ceny za mier by som išiel bojovať proti Putinovi, aby som bránil Poľsko. Mám Rusov rád, ale nedovolil by som, aby cudzie sily vstúpili do Poľska,“ poznamenal poľský exprezident.

72 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Rusko #Walesa