Pri náletoch v Sýrii zahynulo 14 radikálov a päť civilistov

Prinajmenšom 14 radikálov a päť civilistov zahynulo v noci na štvrtok pri náletoch Američanov a ich spojencov na pozície teroristickej organizácie Islamský štát na severovýchode Sýrie.

25.09.2014 07:18 , aktualizované: 14:53
debata (11)

Nálety v Sýrii pokračujú už tretí deň. Už skôr prezident Barack Obama aj jeho minister zahraničia John Kerry uviedli, že pôjde o dlhodobú kampaň. Francúzsko vykonalo ďalšie nálety na islamistov v Iraku.

Podľa zástupcu americkej armády bola cieľom najnovších úderov ropná infraštruktúra extrémistov v okolí miest Majadín, Hasaká a Bukamal. Pri civilných obetiach išlo údajne o rodinných príslušníkov islamistov.

Do útokov na modulárne rafinérie na východe krajiny sa vraj zapojili Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty. Podľa hovorcu Pentagonu Johna Kirbyho patrila dokonca väčšina stíhačiek a bezpilotných lietadiel, ktoré útoky vykonali, práve spojencom. Nálety majú údajne za cieľ hlavne ochromiť financovanie Islamského štátu.

Modulárne rafinérie pozostávajú z modulov, ktoré je možné premiestňovať a rýchlo sprevádzkovať. V sýrskych podmienkach tieto rafinérie môžu podľa Kirbyho vytvárať pre Islamský štát zhruba dva milióny dolárov denne v príjmoch z ropy.

Sýrske vojsko údajne ovládlo okolí strategického priemyselného mesta Adra asi 30 kilometrov severovýchodne od metropoly Damasku, ktoré od decembra 2013 kontrolovali povstalci. V okolí hlavného mesta neprebieha spojenecké bombardovanie.

Na severe Sýrie sa vraj kurdským silám po nočných stretoch podarilo zastaviť postup bojovníkov IS na mesto Ajn al-Arab (známe aj pod kurdským názvom Kobani). Islamisti sa mesto, z ktorého za neďalekú tureckú hranicu utieklo 100 000 obyvateľov, snažia dobyť už týždeň.

Hovorca francúzskej vlády oznámil, že francúzske stíhačky podnikli ráno ďalšie nálety na pozície islamistov v Iraku. Boli to prvé útoky francúzskych lietadiel od 19. septembra, keď sa Paríž pripojil k vojenskej akcii USA proti islamistom v Iraku. Minister obrany Jean-Yves Le Drian naznačil, že francúzsky kabinet sa na krízovej schôdzke bude zaoberať okrem iného možným rozšírením operácie aj na Sýriu. Francúzsko tak reaguje okrem iného na stredajšiu popravu svojho občana prívrženci Islamského štátu v Alžírsku.

Do severného Iraku dorazila na stretnutie s prezidentom kurdskej autonómie Masúdom Barzáním nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová. Z Nemecka medzitým odletelo dopravné lietadlo s prvou dodávkou zbraňových systémov určených Kurdom na pomoc v boji proti islamistom. Nemci posielajú približne 27 ton zbraní, medzi nimi 50 pancierových pästí, 520 útočných pušiek a 20 guľometov. Celkovo chce Nemecko vyzbrojiť asi 10 000 príslušníkov kurdských milícií, takzvaných pešmergov, zbraňami a výstrojou v hodnote asi 70 miliónov eur).

V noci na utorok podnikli USA spolu s arabskými spojencami Jordánskom, Bahrajnom, Saudskou Arábiou, Katarom a Spojenými arabskými emirátmi vôbec prvé letecké útoky proti islamistom v Sýrii. Celkom už podľa BBC koalícia uskutočnila v Sýrii zhruba 25 náletov. V susednom Iraku napadli Američania pozície islamstov zo vzduchu zatiaľ viac ako dvestokrát.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Sýria #Saudská Arábia #Spojené arabské emiráty #Islamský štát