Nemecká europoslankyňa nesmie do Ruska, je tam nežiaduca

Ruské úrady vo štvrtok po trojhodinovom dohadovaní na moskovskom letisku odmietli vpustiť na ruské územie nemeckú europoslankyňu Rebeccu Harmsovú a označili ju za nežiaducu osobu. Oznámili to ruské médiá.

26.09.2014 07:25
debata (13)

Harmsová sa chcela v Moskve prizerať procesu s Ukrajincom obvineným zo špionáže. Ruské colné a pasové orgány však europoslankyňu posadili do lietadla do Bruselu.

Nemecké ministerstvo zahraničia proti postupu ruských orgánov ostro protestovalo. Podľa agentúry AFP je postup Moskvy bezprecedentný, žiadny podobný krok Rusko proti poslancovi Európskeho parlamentu doteraz nikdy nepodniklo.

Harmsová je Spolupredsedníčka frakcie Zelených v Európskom parlamente a je držiteľkou diplomatického pasu. Nemecko reagovalo protestnou nótou na ruskom ministerstve zahraničia a povolalo si na pohovor ruského veľvyslanca v Berlíne.

Podľa agentúry AFP nie je vylúčené, že politička sa ocitla na čiernom zozname, ktorý Moskva nedávno zostavila odvetou za podobné sankcie Západu. Osoby, ktoré sú na zozname, nesmú vstúpiť na ruské územie. Ich mená ale ruské úrady nezverejnili.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Nemecko #Rusko #sankcie #europoslanci