Ukrajina, Rusko a OBSE vytyčujú nárazníkovú zónu

Ukrajinskí a ruskí dôstojníci a zástupcovia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) sa v piatok stretli severne od Donecka, ktorý je hlavnou povstaleckou baštou, aby vytýčili nárazníkovú zónu na východe Ukrajiny. Z nej má ukrajinská armáda a proruskí separatisti stiahnuť delá a ďalšie ťažké zbrane, oznámila agentúra Reuters.

26.09.2014 12:30
Ukrajina, vojak, zbraň, Doneck, proruský... Foto: ,
Na východe Ukrajiny má už od 5. septembra platiť medzi oboma stranami prímerie, incidenty sú však hlásené skoro každý deň.
debata (6)

Pred týždňom sa v Minsku predstavitelia ukrajinskej vlády a povstalcov dohodli, že obe strany svoje ťažké zbrane súčasne stiahnu od frontovej línie a obývaných miest o 15 kilometrov späť, čím vznikne 30 kilometrov široká nárazníková zóna. Jej hranice má vymedziť trojstranná skupina, zahŕňajúca okrem zástupcov ukrajinskej armády tiež 76 ruských vojakov a zástupcov OBSE.

Podľa agentúry Interfax-Ukrajina sa má nárazníková zóna rozdeliť do štyroch alebo piatich sektorov. V nich budú skupiny pozorovateľov OBSE spolu s ukrajinskými a ruskými predstaviteľmi kontrolovať plnenie dohody o prímerí.

Na východe Ukrajiny má už od 5. septembra platiť medzi oboma stranami prímerie, incidenty sú však hlásené skoro každý deň. Aj v noci na piatok sa podľa ranného komuniké ukrajinskej armády strieľalo, a to opäť aj na doneckom letisku, ktoré zostáva v rukách ukrajinských vojakov. Armáda pripísala streľbu „nekontrolova­teľným“ skupinám separatistov.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #OBSE #Ukrajina #kríza na Ukrajine #proruskí separatisti #ukrajinská armáda