Ukrajinci 'pochovali' ruských futbalistov

Futbalové mužstvo Gazovik (Plynár) z ruského Orenburgu svojím výkonom veľmi nečerí vodu v ruskej druhej lige. Zato sa však jeho hráči aspoň na chvíľu stali slávnymi, aj keď im doteraz z toho behá mráz po chrbte.

26.09.2014 14:58
debata (56)
Na Ukrajine "padlí" ruskí... Foto: RUPORSTERS.RU
Gazovik, Orenburg Na Ukrajine "padlí" ruskí futbalisti.

Denník Ukrajinska pravda zverejnil v stredu ich mená, priezviská a dátumy narodenia ako „ruských vojakov padlých na juhovýchode Ukrajiny“.

Pod bombastickým titulkom Rusko so spiatočnou platnosťou odmieta výhody ruským vojakom padlým na Ukrajine denník uverejnil, že ide vraj o príslušníkov "konsolidovanej 21. samostatnej motorizovanej pešej brigády z mesta Tockij-4 pri Orenburgu“. Namiesto vojenského cvičenia pri ruskom Rostove ich mali poslať bojovať na juhovýchod Ukrajiny.

Prvenstvo „informačnej bomby“ však patrí ruskej obhajkyni ľudských práv Jelene Vasilievovej, ktorá zoznam zverejnila na jednej zo sociálnych sietí. Dokonca aj s fotografiou, na ktorej je rozkaz číslo 317 zo 4. septembra 2014 o vyškrtnutí padlých vojakov zo zoznamu brigády. Vasilievová tvrdí, že dokument získala od ruských vojakov.

Ministerstvo obrany v Moskve však tvrdenia Vasilievovej odmietlo s tým, že takýto rozkaz nemohol existovať už aj preto, lebo je to v rozpore s prijatými armádnymi smernicami.

„A navyše, ľudia, ktorých mená sú pod falošným rozkazom, nikdy neboli a ani nie sú príslušníkmi jednotky 12128,“ informoval Igor Konašenkov, hovorca armády. Podľa neho velenie rozviedky na ministerstve obrany v Kyjeve opätovne naletelo na podvrh ruských podvodníkov vydávajúcich sa za ochrancov ľudských práv.

Dnes sa síce chlapci z futbalového mužstva Gazovik usmievajú, keď držia v ruke noviny so zoznamom „padlých“ ruských vojakov na ukrajinskom „východnom fronte“, ale keď im začali telefonovať novinári a pýtali sa ich na zdravotný stav, nebolo im veru do smiechu.

„Je to hlúposť. Nikdy som tam nebol. Je nepríjemné, ak vás pochovávajú zaživa. Ihneď som telefonoval chlapcom, z ktorých mnohí nebývajú v Orenburgu,“ reagoval na informáciu ukrajinského denníka tréner mužstva Gazovik.

Najlepším dôkazom toho, že ide o podvrh a falzifikát urobený na kolene, sú najnovšie zábery futbalistov, ktorí sa pripravujú na dôležitý zápas so samarským mužstvom Krídla Sovietov. Viacerí hráči nevylučujú, že sa budú súdiť s denníkom Ukrajinska pravda.

© Autorské práva vyhradené

56 debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #Rusko #Ukrajina #Gazovik #Orenburg