Rokovania s Iránom o jadre zrušili, chýba vraj pokrok

Rokovania o iránskom jadrovom programe nezaznamenali žiadny významný pokrok. Ďalšie stretnutie Teheránu so šiestimi svetovými veľmocami, ktoré sa malo v piatok uskutočniť v New Yorku na okraj zasadnutia Valného zhromaždenia OSN, preto zrušili. Povedal to francúzsky minister zahraničia Laurent Fabius.

26.09.2014 20:55
debata (8)

Minister nespresnil, na akej úrovni sa mala plánovaná schôdzka Iránu s USA, Ruskom, Francúzskom, Britániou, Čínou a Nemeckom uskutočniť. Podľa agentúry Reuters ale diplomati už skôr hovorili o stretnutí ministrov zahraničia. Podľa šéfa francúzskej diplomacie bude však čoskoro stanovený termín na nové rokovania.

Na nedostatok konkrétnych výsledkov rokovaní sa tento týždeň sťažoval tiež iránsky námestník ministra zahraničia a jeden z hlavných vyjednávačov Abbás Araghčí. Avšak v príhovore pred Valným zhromaždením OSN iránsky prezident Hasan Rúhaní uviedol, že jeho krajina je odhodlaná v rokovaniach pokračovať v nádeji, že sa ich podarí ukončiť v stanovenom termíne.

Podľa harmonogramu sa má skupina šiestich veľmocí s Iránom dohodnúť do 24. novembra na trvalom dohovore, ktoré by mohol pre Irán znamenať zrušenie dlhoročných sankcií. Musí ale predtým vyvrátiť pochybnosti o svojom jadrovom programe.

Kľúčovou témou pri vyjednávaniach zostáva otázka, v akom rozsahu môže islamská republika obohacovať urán. Irán v súčasnosti disponuje približne 19-tisíc centrifúgami na získavanie obohateného uránu, ktorý je nevyhnutný pre palivo jadrových reaktorov, ale umožňuje aj výrobu atómovej bomby.

Irán trvalo popiera, že by pracoval na vývoji jadrovej zbrane, všetky jeho aktivity sú vraj len mierového charakteru.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #OSN #iránsky jadrový program #Laurent Fabius