Vo Fergusone, ktorým zmietali násilia, postrelili policajtku

V americkom meste Ferguson v sobotu večer miestneho času postrelili policajtku. Žena je nažive, uviedol pre miestny denník St. Louis Post-Dispatch policajný hovorca Brian Schellman.

28.09.2014 07:17
debata

Žiadne ďalšie informácie však nemal k dispozícii. Mesto zažilo vlnu násilia po augustovom zastrelení černošského mladíka. Osemnásťročného Michaela Browna vtedy zabil belošský policajt. Či spolu oba incidenty súvisia, nebolo jasné.

Policajtku vraj postrelili do ruky, okolnosti streľby ale nie sú známe. Na miesto činu okamžite vyrazili desiatky policajných vozov. Po páchateľovi sa stále pátra aj pomocou vrtuľníka, policajti zriadili zátarasy na cestách. Strelec vraj utiekol do neďalekého lesa.

Incident, pri ktorom v polovici augusta zastrelil policajt Darren Wilson Browna šiestimi ranami, vyšetruje FBI. Kým niektorí miestni tvrdia, že mal černoch v tej chvíli ruky nad hlavou a vzdával sa, podľa polície mladík, ktorý bol údajne podozrivý v súvislosti s lúpežou, policajta napadol.

V ďalších dňoch vychádzali do ulíc mesta stovky ľudí, ktorí sa domáhali čo najrýchlejšieho vyšetrena prípadu a odsúdenia Wilsona. Pre prípady rabovania vyhlásil štát Missouri na niekoľko nocí mimoriadny stav a dochádzalo k stretom s políciou.

Situácia sa neskôr upokojila, avšak v posledných dňoch panuje na 21-tisícovom predmestí St. Louis opäť napätie. Na začiatku týždňa totiž došlo k požiaru pamätníku zastreleného černošského mladíka. A časť černošskej väčšiny obyvateľov mesta obvinila miestnu radnicu, že pre záchranu pamätníka neurobila dosť.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #ferguson