Rúháního aj Camerona kritizujú za ich schôdzku v New Yorku

Britský premiér David Cameron aj iránsky vodca Hasan Rúhání si vyslúžili kritiku zo strany iránskych konzervatívnych kruhov kvôli stretnutiu, ktoré sa uskutočnilo v New Yorku.

28.09.2014 08:31
David Cameron Foto:
Britský premiér David Cameron.
debata (3)

Premiér totiž o niečo neskôr Teherán vo svojej reči kritizoval. Stretnutie medzi Cameronom a Rúháním bolo prvým stretnutím vrcholných politikov oboch krajín od roku 1979. Informoval o tom britský denník Daily Telegraph.

David Cameron na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN okrem iného predniesol, že Irán „podporuje teroristické organizácie“. Krajinu kritizoval tiež pre sporný jadrový program a tiež za „zaobchádzanie s ľuďmi“.

Iránsky vodca pritom hovoril o stretnutí s britským premiérom nadšene s tým, že išlo o „konštruktívny“ rozhovor. Cameron však neskôr zdôraznil, že obaja politici mali „závažné nezhody“ na určité témy. Vyjadril tiež nádej, že Teherán pomôže koalícii vedenej Američanmi v boji s ozbrojencami z hnutia Islamský štát, ktorí obsadili rozsiahle územia v Iraku a Sýrii.

Web blízky iránskemu režimu Jahan News následne obvinil Camerona, že zasahuje do iránskych vnútorných záležitostí, a kritizoval jeho ostré vyjadrenie. Rovnako tak si ale kritiku vyslúžil Rúhání za svoje „mlčanie“, keď na premiérove slová nijako nereagoval.

Historická schôdzka medzi Cameronom a Rúháním sa odohrala v priestoroch britskej misie pri OSN. Rúháního tlačová služba pri tejto príležitosti vydala fotografiu, na ktorej si usmievajúci prezident podáva s britským premiérom ruku.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Irán #New York #Hasan Rúhání #David Cameron