Nepokoje v Hongkongu sprevádzalo zatýkanie a útoky polície

Hongkonská polícia v nedeľu tvrdo zakročila voči tisíckam prodemokratických aktivistov, ktorých sa snažila rozohnať obuškami a slzotvorným plynom.

28.09.2014 11:43 , aktualizované: 18:43
Hongkong Foto: ,
Protestujúci v Hongkongu.
debata (7)

Bezpečnostným silám sa najskôr demonštrantov podarilo vytlačiť z centra, viacerí z nich sa tam však neskôr vrátili. Policajti počas zásahu zatkli desiatky z nich. Hlavný správca tohto autonómneho regiónu patriaceho k Číne CY Leung protesty označil za „ilegálne“ a odmietol požiadavky demonštrantov.

Podobne sa vyjadril aj Peking, ktorý hongkonskej vláde vyjadril plnú podporu. Víkendové protesty, počas ktorých sa aktivisti v sobotu snažili dostať do sídla hongkonskej vlády, sú najväčšími v meste za posledné roky.

Protesty sú namierené proti rozhodnutiu čínskej vlády v Pekingu povoliť kandidovať vo voľbách 2017 v Hongkongu len dopredu vybratým kandidátom. Tým je absolútne vylúčené, aby sa na zoznam kandidátov dostali kritici režimu.

Niekdajšia britská kolónia je od roku 1997 opäť súčasťou Číny. V meste síce platí široká autonómia podľa princípu jedna krajina dva systémy, no týka sa najmä ekonomickej oblasti. Podľa prieskumu Čínskej univerzity plánuje viac ako pätina obyvateľov Hongkongu mesto pre obavy o jeho politickú budúcnosť opustiť.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Hongkong