Nový afganský prezident zložil prísahu, predchádzali jej explózie

Novozvolený prezident Afganistanu Ašraf Ghaní zložil prísahu, informujú zahraničné agentúry. Šesťdesiatpäťročný Ghaní preberá úrad po Hamidovi Karzajovi, ktorý viedol krajinu od pádu režimu radikálneho hnutia Taliban v roku 2001. Voľby boli napriek všetkým problémom prvým demokratickým odovzdaním moci v krajine.

29.09.2014 08:15 , aktualizované: 15:10
Afganistan, Ašraf Ghaní Foto: ,
Novozvolený prezident Afganistanu Ašraf Ghaní (vľavo) s predsedom Njavyššieho súdu Abdulom Salamom Azimim po zložení prezidentskej prísahy.
debata

Vyhlásenie výsledkov po trojmesačnom oneskorení umožnila dohoda medzi oboma súpermi z druhého kola prezidentských volieb. Ghaní a Abdulláh Adulláh sa dohovorili na spoločnej vláde národnej jednoty. Na základe tejto dohody Abdulláh súhlasil, že Ghaní sa stane prezidentom, zatiaľ čo Abdulláh získa novovytvorený post „výkonného premiéra“ s rozšírenými právomocami.

Ašraf Ghaní  skladá prísahu afganského prezidenta. Foto: Reuters, OMAR SOBHANI
Ašraf Ghaní, afganský prezident Ašraf Ghaní skladá prísahu afganského prezidenta.

Pred uvedením prezidenta do úradu vybuchovali bomby

Najmenej 13 mŕtvych si v pondelok vyžiadali dva útoky ozbrojencov v Afganistane, ktoré sa odohrali pred chystanou inauguráciou novozvoleného prezidenta Ašrafa Abdala Ghaního. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na miestne oficiálne zdroje.

V provincii Paktíja na východe krajiny vybuchla nálož v automobile neďaleko vládneho komplexu a potom zaútočili ozbrojenci. Pri prestrelke bolo zabitých sedem bojovníkov Talibanu, štyria afganskí policajti a dvaja civilisti.

V Kábule, ktorý sa pripravuje na prezidentskú inauguráciu, vybuchla nastražená bomba na ceste vedúcej k letisku. Zatiaľ nie sú informácie o žiadnych zabitých alebo zranených osobách.

Táto cesta vedie od letiska k prezidentskému palácu, kde Ašraf Ghaní zloží prísahu ako nový afganský prezident. Uzavrú sa tak voľby, ktoré sprevádzali obvinenia z podvodov aj dlhé handrkovanie o ich výsledok.

Ghaní podpíše bezpečnostnú dohodu s USA

Afganský prezident podpíše v utorok bezpečnostné dohodu so Spojenými štátmi, ktorá umožní menšiemu počtu amerických vojakov zostať v Afganistane aj po skončení tohto roka. Uviedla to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na americké veľvyslanectvo.

Na základe tejto kľúčovej dohody zostane v krajine kontingent, ktorého úlohou bude najmä výcvik afganských bezpečnostných síl.

Na prelome roka po vyše desaťročí skončí misia Medzinárodných síl pre podporu bezpečnosti v Afganistane (ISAF). V krajine by ju mala vystriedať výrazne menšia a nebojová operácia Resolute Support (Rozhodná podpora), ktorej zhruba 12-tisíc príslušníkov by sa malo podieľať na výcviku a pomôcť afganským silám. Tie teraz združujú okolo 350-tisíc ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #prezident #teroristický útok #Abdulláh Abdulláh #Ašraf Ghaní #inaugurácia