Malý Ashya, ktorý sa lieči v Prahe, má stále strach, hovoria rodičia

Päťročného Brita Ashyu Kinga udalosti posledných týždňov natoľko poznamenali, že má strach a narieka vždy, keď jeho rodičia opúšťajú miestnosť. Rodičia Brett a Naghmeh Kingovci to uviedli v rozhovore s britským bulvárnym denníkom The Daily Mail.

29.09.2014 11:15
Ashya King Foto: ,
Ashya King je už v pražskej nemocnici.
debata

Chlapec sa od polovice septembra po operácii nádoru mozgu lieči v protónovom centre v Prahe. Počas strastiplnej cesty za liečbou bol Ashya na niekoľko dní oddelený od svojich rodičov, ktorí sa ocitli vo väzbe kvôli údajnému zanedbaniu starostlivosti o dieťa.

Prípad sa dostal do pozornosti médií po tom, ako rodičia chlapca bez súhlasu lekárov odviezli z britskej nemocnice do Španielska, kde chceli získať peniaze na Ashyovu liečbu predajom dovolenkového domu. V Británii na nich bol ale vydaný zatykač kvôli zanedbaniu starostlivosti, a tak strávili niekoľko dní vo väzbe a nemohli odletieť so synom do Prahy.

V Španielsku ostal chlapec niekoľko dní úplne sám

Keď ležal Ashya v španielskej nemocnici, polícia ho izolovala, jeho izbu strážila a príbuzní mali zakázané ho navštevovať. To v ňom podľa rodičov zanechalo hlbokú traumu a strach, že by svojich rodičov mohol zase stratiť. „Stále sa veľmi bojí. Myslí si, že už sa nevrátime,“ opísala britskému denníku Naghmeh Kingová.

Keď vtedy policajti dorazili do ich hotela v španielskej Malage, pani Kingovej najprv povedali, že môže zostať so svojím synom, potom to ale zamietli. „Bude zmätený, bude sa báť. Bude si myslieť, že sme ho opustili,“ hovorila vraj vtedy policajným dôstojníkom.

Tí im ale oznámili, že sú zadržaní. Následne vraj uviedli, že s Ashyom môže zostať ich starší syn, aj to ale nakoniec nebolo povolené. A tak zostal päťročný chlapec sám.

Rodičia o liečbe pochybovali, zdravotníci sa im vyhrážali

Ako Kingovci uviedli, z Británie sa rozhodli odísť, aby svojmu synovi zaistili lepšiu liečbu. Britskí lekári im vraj protónovú terapiu, ktorá je v ich krajine nedostupná, najprv neodporúčali. A s liečbou možnou v Británii sa obávali, že Ashya zostane celý život v polovegetativním stave – čo im vraj aj britskí lekári povedali. Keď údajne vtedy naznačili, že majú o liečbe pochybnosti, zdravotníci sa im dokonca vyhrážali, že by mohli prísť o právo rozhodovať o svojom synovi.

„Vtedy som povedal: Som jeho otec. Musím si byť istý, že keď bude starší a spýta sa ma, prečo je postihnutý, budem mu môcť povedať, že som urobil všetko, čo bolo možné,“ popísal Brett King.

Ashya zatiaľ absolvoval dva týždne protónovej liečby v Prahe. Liečba je naplánovaná na šesť týždňov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #strach #rakovina #chlapec #Protónové centrum #Ashya King