Potýčky v Hongkongu: Stúpenci Pekingu sa pustili do demonštrantov

V centre Hongkongu v piatok vypukli potýčky medzi demonštrantami žiadajúcimi demokratické voľby a stovkami odporcov protestov, ktorí sa aktivistamiov pokúšali vytlačiť z ulíc.

03.10.2014 12:01 , aktualizované: 15:58
Hongkong, demonštrácia Foto: ,
Demnštranti v uliciach Hongkongu.
debata (5)

Prívrženci čínskej ústrednej vlády a ďalší obyvatelia Hongkongu strhávali stany a transparenty protestujúcich a obviňovali ich, že ochromujú chod mesta a pripravujú ich o živobytie, napísala agentúra AP.

Demonštranti blokujú časť mesta od minulého piatku a dali vodcovi Hongkongu Leung Čchun-jingovi lehotu do štvrtkovej polnoci, aby odstúpil. V opačnom prípade pohrozili obsadením vládnych budov. Leung rezignovať odmietol, ale ponúkol rokovania, ktoré by mala so študentmi viesť predstaviteľka miestnej vlády Carrie Lamová. Tá vyhlásila, že začala rozhovory pripravovať, a zároveň vyjadrila obavy z chaosu v uliciach. Organizátori protestov na rokovanie pristúpili s tým, že ďalej trvajú na Leungovej demisii.

Demonštranti varovali úrady, že ak nepodniknú niečo na ochranu neozbrojených, mierumilovných účastníkov protestov, zrušia dohodu o rokovaní s vládou mesta. „Zastavte násilie, inak odvoláme rozhovory,“ uviedla skupina demonštrujúcich študentov a ďalších aktivistov vo vyhlásení.

Potýčky, pri ktorých prevažne starší ľudia kričali, strkali a vliekli viditeľne mladších demonštrantov preč, zachvátili preľudnenú štvrť Mongkok na polostrove KCHO-lun, napísala agentúra AP. Bol to zatiaľ najvýznamnejší incident od nedele, keď polícia zasiahla proti demonštrantom slzotvorným plynom a korenistým sprejom. Demonštranti sa spojili do ľudskej reťaze a pokúšali sa týmto spôsobom čeliť početnejšiemu davu odporcov. Policajti obe skupiny oddelili.

Potýčky vypukli napriek tomu, že počet demonštrantov v uliciach po ponuke rokovaní s vládou a po skončení dvojdňového pracovného voľna výrazne poklesol.

Cieľom demonštrácií je zrušenie kontroverznej volebnej reformy, ktorú vydala centrálna vláda v Pekingu. Hongkong sa pred 17 rokmi vrátil pod čínsku správu s tým, že mu bude zaručená vysoká miera autonómie a slobôd. Peking ale v auguste odmietol požiadavku obyvateľov Hongkongu, aby si v nadchádzajúcich voľbách v roku 2017 smeli slobodne zvoliť budúceho vodcu. Čínska vláda uviedla, že kandidátov musí najprv nominovať a schváliť nadpolovičnou väčšinou hlasov špeciálny výbor, a až potom o nich budú môcť hlasovať voliči. Nominovaní budú pritom len dvaja či traja uchádzači.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #Čína #Hongkong