Kameraman americkej televízie NBC News dostal ebolu

Americký kameraman pracujúci pre spravodajskú stanicu NBC News sa v Libérii nakazil smrteľným vírusom ebola. Vo štvrtok o tom informovala samotná stanica.

03.10.2014 13:47 , aktualizované: 18:53
Libéria, ebola Foto: ,
Najviac obetí si ebola vyžiadala v Libérii.
debata

Od vypuknutia epidémie eboly v západnej Afrike ide už o piateho občana USA a vôbec prvého západného novinára, ktorý dostal nebezpečný vírus. Tridsaťtriročný kameraman a novinár pracoval v Libérii posledné tri roky a epidémiu eboly pokrýval pre viaceré americké médiá. NBC predbežne odmietla zverejniť jeho meno. V najbližšom čase ho mimoriadnou linkou prevezú do vlasti, kde by mal podstúpiť experimentálnu liečbu.

Ebola doteraz v západnej Afrike – predovšetkým v Sierra Leone, Guinei a Libérii – zabila najmenej 3 338 ľudí. Celkovo sa zatiaľ vírusom podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) nakazilo vyše 7 000 ľudí. Súčasná epidémia eboly je najhoršia v zaznamenanej histórii. Doteraz najviac obetí si nákaza vyžiadala práve v Libérii.

Americká nemocnica prijala ďalšieho pacienta s príznakmi eboly

Nemocnica vo Washingtone prijala pacienta, ktorý vykazuje pravdepodobné symptómy eboly. Informovala o tom televízna stanica CNN s tým, že ide vraj o preventívne opatrenie. Pacient sa údajne nedávno vrátil z Nigérie, v ktorej sa vírus v posledných týždňoch výrazne rozšíril.

Ako uviedla hovorkyňa nemocnice Kerry-Ann Hamiltonová, pacient je v izolácii a jeho stav je stabilný. Ďalšie podrobnosti odmietla zverejniť s tým, že je potrebné brať ohľad na súkromie pacienta.

V amerických nemocniciach podstúpili liečbu eboly v uplynulých týždňoch už traja Američania, Kent Brantly, Nancy Writebolová a Rick Sacra, ktorí sa nakazili počas práce v Libérii. V Dallase sa potom lieči libérijský pacient, u ktorého zákerná choroba prepukla až na americkom území.

Ako oznámila v stredu Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), počet obetí eboly v západnej Afrike dosiahol 3338 z celkového počtu 7187 nakazených. Situácia v niektorých oblastiach sa síce stabilizovala, Afrika je však zatiaľ ďaleko od toho, aby dostala epidémiu pod kontrolu.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #ebola #Libéria