V Nemecku a Francúzsku sa uzdravili dvaja pacienti nakazení ebolou

Nemocnica v severonemeckom Hamburgu prepustila z infekčného oddelenia Senegalčana, ktorý sa tu po ochorení ebolou liečil. Oznámila to hamburská klinika Eppendorf s tým, že sa mu darí dobre, uviedla agentúra DPA.

04.10.2014 11:01 , aktualizované: 18:06
debata (7)

Senegalčan, ktorý je špecialistom Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), sa nakazil pri práci v laboratóriu v Sierra Leone, v Nemecku sa liečil od konca augusta. Tiež Francúzsko oznámilo, že mladá Francúzka nakazená ebolou v Libérii je zdravá a že už opustila nemocnicu v Paríži, kam v polovici septembra dopravili.

„Darí sa mu dobre a už niekoľko dní nie je infekčný. Máme veľkú radosť z toho, že sa teraz môže vrátiť späť do svojej vlasti,“ uviedla hamburská nemocnice.

Od piatku je v Nemecku ďalší nakazený z Afriky, lieči sa vo Frankfurte nad Mohanom. O novom pacientovi je známe len to, že je to lekár, pochádza z Ugandy a že sa nakazil pri práci pre taliansku humanitárnu organizáciu v Sierra Leone. Jeho zdravotný stav lekári označili ako veľmi vážny, ale stabilný.

Francúzska dobrovoľná pracovníčka organizácie Lekári bez hraníc (MSF) sa podľa všetkého stala prvým Francúzom, ktorý sa počas terajšej epidémie nakazil. Žena bola v karanténe v Libérii od 16. septembra, keď sa u nej objavili prvé príznaky, a o tri dni neskôr bola za prísnych bezpečnostných opatrení letecky evakuovaná do vojenskej nemocnice v Paríži.

Ku koncu septembra ochorelo podľa údajov WHO v západnej Afrike vírusom krvácajúcej horúčky 7157 ľudí. Chorobe podľahlo už vyše 3300, takmer dvetisíc v Libérii, viac ako 700 v Guinei a vyše 600 v Sierra Leone.

Epidémia eboly v USA je vraj vysoko nepravdepodobná

Zdravotnícke úrady v Spojených štátoch izolovali desať ľudí, ktorí prišli do najbližšieho kontaktu s Libérijčanom, u ktorého po prílete do USA prepukla ebola.

Informovala o tom agentúra Reuters. Skupina zatiaľ príznaky infekcie nevykazuje. Americká vláda sa medzitým naďalej snaží rozptýliť obavy domácej verejnosti z eboly. Epidémia tohto smrtiaceho ochorenia v Spojených štátoch je vraj vysoko nepravdepodobná, pretože americký zdravotný systém je schopný šíreniu choroby zabrániť.

Zdravotníci po potvrdení eboly v Dallase, kde Liberíjčan po prílete zo západnej Afriky ochorel, identifikovali asi sto ľudí, ktorí s infikovaným prišli v nejakej forme do kontaktu. Asi polovicu z tejto skupiny pozorne sledujú. Teraz je desať ľudí z užšej skupiny v izolácii, pretože boli vystavení najvyššiemu riziku nákazy. Súčasťou desiatich izolovaných ľudí sú aj štyria blízki rodinní príslušníci Libérijčana, ktorí už predtým boli v domácej karanténe. Úrady už tiež nechali vydezinfikovať domácnosť, kde sa Liberíjčan zdržiaval.

Médiá už v piatok informovali o prípade z Washingtonu, kde istý pacient vykazuje čiastočné príznaky eboly. Pacient, ktorý bol nedávno v Nigérii, je podľa washingtonskej kliniky v stabilnom stave. Riziko, že je skutočne nakazený, je vraj nízke.

„Zdravotnícka infraštruktúra v Spojených štátoch je dobre vybavená na zastavenie eboly,“ vyhlásil na tlačovej konferencii vo Washingtone šéf oddelenia pre infekčné choroby amerického Národného ústavu zdravia (NIH) Anthony Fauci. Dodal, že epidémia eboly v USA je „mimoriadne“ nepravdepodobná.

Poradkyňa amerického prezidenta pre bezpečnosť Lisa Monacová uviedla, že Spojené štáty neuvažujú o zákaze vstupu do USA pre osoby zo západoafrických krajín, ktoré boli ebolou najviac postihnuté. „Domnievame sa, že takýto typ krokov by práve teraz v skutočnosti reakciu (na ebolu) komplikoval,“ dodala.

Americká vláda už dlhšiu dobu tvrdí, že najlepším spôsobom, ako dostať ebolu pod kontrolu, je zaútočiť na jej zdroj. Spojené štáty by podľa hovorcu Pentagonu mohli do západnej Afriky vyslať až 4000 vojakov na pomoc v boji s touto chorobou, píše agentúra AP.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Francúzsko #USA #ebola