Demonštranti v Hongkongu uvoľnia blokádu úradov

Prodemokratickí aktivisti v Hongkongu vyhovejú požiadavkám vlády a uvoľnia blokádu úradov. Protesty ale naďalej pokračujú a demonštranti žiadajú odchod vodcu Hongkongu Leunga Čchun-Jinga, uviedla agentúra Reuters. Leung dal však opakovane na vedomie, že demisiu podať nemieni.

05.10.2014 11:02
Hongkong, protest Foto: ,
Demonštranti spia pri vchode do vládneho komplexu v Hongkongu.
debata (3)

„Našim cieľom je Leung, nie ďalší vládni úradníci. Otvorením cesty (k úradom) nebude mať Leung žiadny dôvod alebo ospravedlnenie pre to, aby nechal vypratať náš okupačný protest a šíril ohováranie,“ vyhlásil jeden z vodcov protestov Benny Tai.

Leung v sobotu neskoro večer vyhlásil, že demonštrácia sa môže „vymknúť kontrole a mať vážne dôsledky na verejnú bezpečnosť a sociálny poriadok“. Študenti, ktorí v ​​čele protestov stoja, sa obávajú, že vedenie Hongkongu by blokádu úradov využilo ako zámienku na zásah proti demonštrantom, preto v pondelok umožnia úradníkom voľný prístup do kancelárií.

Demonštranti blokujú časť mesta od minulého piatku a dali vodcovi Hongkongu Leungovi Čchun-jingovi lehotu do štvrtkovej polnoci, aby odstúpil. V opačnom prípade pohrozili obsadením vládnych budov. Leung rezignovať odmietol, ale ponúkol rokovania, ktorá by mala so študentmi viesť predstaviteľka miestnej vlády Carrie Lamová. Organizátori protestov na rokovania najprv pristúpili s tým, že ďalej trvajú na Leungovej demisiu. Kvôli násilnostiam, keď prodemokratických aktivistov napadli ich odporcovia, ale svoj súhlas stiahli.

Cieľom demonštrácií je zrušenie kontroverznej volebnej reformy, ktorú vydala centrálna vláda v Pekingu. Hongkong sa pred 17 rokmi vrátil pod čínsku správu s tým, že mu bude zaručená vysoká miera autonómie a slobôd. Peking ale v auguste odmietol požiadavku obyvateľov Hongkongu, aby si v nadchádzajúcich voľbách v roku 2017 smeli slobodne zvoliť budúceho vodcu. Čínska vláda uviedla, že kandidátov musí najprv nominovať a schváliť väčšinou hlasov špeciálny výbor a až potom o nich budú môcť hlasovať voliči. Nominovaní budú pritom len dvaja či tri uchádzači.

Peking v obave z „demokratickej nákazy“ nechal zatknúť desiatky aktivistov po celej Číne. Medzi zadržanými je aj básnik Wang Cang, známy veršami o vražednom potlačení demokratického hnutia na námestí Nebeského pokoja v roku 1989.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #protesty #Hongkong