Putinovi blahoželajú lídri Bieloruska, Arménska i Abcházska

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko, jeho arménsky kolega Serž Sarksjan a hlava Kazachstanu Nursultan Nazarbajev v utorok zablahoželali ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi k jeho 62. narodeninám.

07.10.2014 19:53
Čečensko, Putin Foto: ,
Čečensko v hlavnom meste usporiadalo stotisícový pochod na oslavu narodenín ruského prezidenta Vladimira Putina. Účastníci niesli údajne 600 metrov dlhé vlajky Ruska a Čečenska.
debata (339)

Kým Lukašenko vyjadril presvedčenie, že jeho „úsilie pomôže posilniť priateľstvo medzi oboma krajinami“, Sarksjan poukázal na Putinovu „bohatú štátnickú skúsenosť, úctu k princípom a plnenie stanovených cieľov“, čo podľa neho bude posilňovať „ruskú štátnosti“.

Líder kaukazskej krajiny šéfovi Kremľa zároveň poďakoval za jeho snahy nájsť mierové riešenie konfliktu v Náhornom Karabachu a „aktívnu podporu arménskeho členstva v Eurázijskom ekonomickom zväze“. Ku gratulantom sa pripojil aj nový prezident gruzínskeho separatistického regiónu Abcházsko Raul Chadžimba.

Oslávenec Putin si na utorok vzal deň voľna a odišiel na Sibír, kde sa podľa svojho hovorcu Dmitrija Peskova osamote venuje oddychu. Putin je viac ako pol roka terčom kritiky západných krajín, ktorých lídri ho obviňujú z priamej podpory proruských povstalcov na východe Ukrajiny.

Dôsledkom sú najhoršie vzťahy medzi Západom a Ruskom od konca studenej vojny. Západ postupne uvalil na Rusko hospodárske a cestovné sankcie. Rusko v auguste reagovalo zavedením ročného embarga na dovoz potravinárskych výrobkov a produktov zo západných krajín a členských štátov EÚ.

339 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Nursultan Nazarbajev #Alexandr Lukašenko #Serž Sarksjan