Juncker musí zvážiť zmeny v eurokomisii

Niekto pôjde z kola von, alebo to bude skôr hra na škatule hýbte sa? Zloženie novej Európskej komisie (EK) pod vedením Jeana-Claudea Junckera je v ohrození. Maďarský kandidát Tibor Navracsics nedostal zelenú od výboru pre kultúru.

08.10.2014 08:07
Jean-Claude Juncker Foto: ,
Šéf Európskej komisie Jean Claude Juncker
debata (1)

Europoslanci pravicového politika z Fideszu za komisára podporili, ale odmietli mu potvrdiť celé portfólio. To zahŕňa vzdelávanie, kultúru, mládež a občianstvo.

Ako z Bruselu napísal novinár Dave Keating na svojom blogu, rozhodnutie v Európskom parlamente (EP) o Navracsicsovi prišlo v pondelok večer krátko po vypočúvaní Slovinky Alenky Bratušekovej. "Je to zaujímavé načasovanie. Hlasovanie o Navracsicsovi sa konalo krátko po vypočúvaní Bratušekovej. Predpokladám, že v tomto momente by mali byť zmeny v komisie neodvratné. Práve pre výkon slovinskej kandidátky,“ napísal Keating.

Bratušeková, bývalá liberálna premiérka, zažila asi najhoršie grilovanie a takmer nikto pre ňu nemá dobré slovo. Mala sa pritom stať podpredsedníčkou eurokomisie a dozerať na energetickú úniu.

O Bratušekovej sa bude hlasovať v stredu. Veľké šance jej však nikto nedáva. "Pravdepodobne ju odmietneme,“ uviedol pre spravodajskú stránku vieuws.eu taliansky ľudovecký politik Giovanni La Via. "Urobila viacero vážnych chýb a nezdá sa, že by ju niektorá politická skupina podporila,“ vyhlásil šéf výboru pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín.

V kuloároch europarlamentu sa okamžite začalo skloňovať meno Tanje Fajionovej, slovinskej podpredsedníčky socialistov v EP. O svojej krajanke vyhlásila, že Bratušeková si vyslúžila posmech od europoslancov.

Dobré body si, naopak, pripísala česká eurokomisárka pre spravodlivosť, ochranu spotrebiteľa a rovnosť pohlaví Věra Jourová. Včera ju na druhý pokus podporili všetky štyri príslušné výbory EP. Europoslancov si získala aj šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová, hoci predtým sa jej dostávalo veľa kritiky. Opakované vypočúvanie celkom dobre zvládol i Brit Jonathan Hill, keď sa počas neho pustil do boja s euroskeptikmi s UKIP a odkázal im, že Británia v prípade referenda zostane v EÚ. Hill má však stále problémy s obvineniami z lobizmu.

Veľmi dobré vypočúvanie zažil Holanďan Frans Timmermans, ktorý má byť v novej komisii pravou rukou Junckera. Rezervovaný postoj europoslancov však zostáva k francúzskemu socialistovi Pierrovi Moscovicimu, ktorý dostal na starosť hospodárske a menové záležitosti, hoci má Paríž problémy s deficitom rozpočtu.

"Juncker z toho, čo dostal od členských štátov, asi vytvoril najlepší možný tím,“ komentoval pre Pravdu vypočúvanie expert na európsku politiku Simon Usherwood z univerzity v Surrey. "Na druhej strane chce europarlament ukázať, že nebude akceptovať všetko, čo sa týka EK,“ pripomína expert.

Konečné zhodnotenie grilovania komisárov bude známe zajtra. Môže sa stať, že Juncker 22. októbra, keď sa má o jeho tíme hlasovať, jednoducho EP povie, berte alebo nechajte tak. Bez toho, aby robil zmeny. Bola by to však asi príliš nebezpečná taktika, hoci europarlament v záverečnom hlasovaní môže odmietnuť EK len ako celok, nie jej jednotlivých členov.

"Povedal by som však, že Juncker preferuje, aby mal EP na svojej strane,“ uviedol Usherwood.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #europoslanci #Jean-Claud Juncker