Ebola v Španielsku: Izolovali ďalšiu zdravotnú sestru

Ďalšiu zdravotnú sestru, ktorá sa starala o kňazov nakazených ebolou, izolovali. Žena má zvýšenú teplotu, testy však zatiaľ nákazu nepotvrdili. Na infekčnom oddelení v Madride sa z nákazy už lieči zdravotníčka, ktorá sa tiež o duchovných starala.

08.10.2014 08:41 , aktualizované: 11:02
Španielsko, ebola Foto: ,
Zdravotnícki pracovníci v madridskej nemocnici v ochranných odevoch dezinfikujú izbu, v ktorej zomreli nakazení kňazi.
debata (4)

V izolácii sú v Madride ešte ďalší štyria ľudia – manžel nakazenej sestry, jej dve kolegyne a Španiel, ktorý sa vrátil z Nigérie.

Druhú sestru podľa informácií BBC hospitalizovali v stredu. To, že nakazenú sestru a jej kolegov úrady starostlivo sledujú, vyvoláva v madridskej nemocnici pochybnosti o bezpečnostných opatreniach, ktoré majú šíreniu nákazy zabrániť. Nakazená sestra, ktorá prišla do priameho kontaktu s infikovanými len dvakrát, navyše tvrdí, že všetky stanovené postupy dodržala.

Stav nakazenej sestry Teresy Ramosovej sa podľa jej manžela zrejme zlepšuje. Lekári žene podávajú protilátky izolované z krvi misionárky, ktorá nákazu ebolou v Afrike prežila.

Španielsko nedávno evakuovalo z Afriky dvoch nakazených misionárov, ktorí však ochoreniu v Madride podľahli. Infikovaná zdravotná sestra je prvým človekom, ktorý sa vírusom nakazil priamo v Európe. O nakazených mužov sa starala skupina tridsiatich zdravotníkov.

Súdy nariadili utratiť psa, ochrancovia protestujú

Ďalšou, aj keď nepriamou, obeťou eboly v Španielsku bude zrejme štvornohý miláčik nakazenej zdravotnej sestry. Madridský súd totiž nariadil preventívne usmrtenie jej psa Excalibura. Existuje totiž teoretická možnosť, že by zviera mohlo chorobu ďalej prenášať.

Jedna štúdia o ebole uvádza, že psi sa môžu chorobou nakaziť, a to bez toho, aby vykazovali akékoľvek príznaky tohto ochorenia. Nie je však jasné, či chorobu aj ďalej prenášajú. Ich moč, sliny a exkrementy vírus obsahovať môžu, a tak vraj existuje teoretická možnosť prenosu choroby na človeka. Napriek protestom ochrancov zvierat to súd označil za dostatočný dôvod na usmrtenie psa.

Najhoršia epidémia od roku 1976

Ebola má podľa lekárov pôvod vo zvieracej ríši, jej presný zdroj však zatiaľ neidentifikovali. Hlavným podozrivým sú netopiere, podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) však môžu byť pôvodcami aj šimpanzy, gorily, lesné antilopy či dikobrazy.

Podľa informácií WHO k 1. októbru zaznamenali v Afrike 3 439 obetí eboly a clkom 7 492 prípadov nákazy. Ebola sa prvýkrát objavila v marci v Guinei a odvtedy sa rozšírila do susednej Libérie a Sierry Leone. Prípady sa objavili aj v Nigérii a Senegale. Ide o najhoršiu epidémiu tejto choroby od roku 1976.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #zdravotníci #ebola