Maďari vidia svojho eurokomisára dvojako

Uspel či prepadol? Výsledok maďarského kandidáta na eurokomisára na bruselských "previerkach" hodnotia vláda a opozícia v Budapešti úplne protichodne. Tibor Navracsics, ktorý v kabinete Viktora Orbána ako vicepremiér riadil rezort spravodlivosti, by v rodiacom sa tíme Jeana-Claudea Junckera nemal mať portfólio kultúry, vzdelania, mládeže a úniového občianstva.

08.10.2014 09:08
Tibor Navracsics Foto: ,
Tibor Navracsics počas "vypočúvania".
debata

Rozhodol o tom v pondelok večer príslušný výbor Európskeho parlamentu. Súčasne však Navracsicsa uznal za spôsobilého stať sa členom Európskej komisie.

Orbánova vláda i strana Fidesz vystupovanie Navracsicsa na „grilovaní“ i rozhodnutie výboru privítali. „Navracsicsov výkon pred parlamentným výborom bol jeden z najlepších medzi kandidátmi na post eurokomisára. Jeho pripravenosť nedokázal nik spochybniť,“ zdôrazňuje vyhlásenie Fideszu.

„Bruselské vypočúvanie dokázalo, že kompetentnosť a proeurópska oddanosť robí Tibora Navracsicsa v plnej miere spôsobilým vykonávať danú úlohu,“ uviedla zase hovorkyňa Orbánovho kabinetu Éva Kuruczová. V reakcii, citovanej agentúrou MTI, sa pritom ani slovom nezmienila o druhom hlasovaní europoslancov, ktorým dezignovaného šéfa Európskej komisie vyzvali, aby maďarskému komisárov nezveril pôvodne ponúknuté portfólio.

Práve toto negatívne rozhodnutie dominuje ohlasom maďarskej opozície. Podľa liberálneho bloku Spolu – Dialóg za Maďarsko výbor Európskeho parlamentu tak „upozornil maďarskú vládu, že jej politika je protichodná s európskymi hodnotami“. Liberáli súčasne vyzvali Orbánov kabinet, aby sa propagandou úspechu nepokúšal pomýliť ľudí, lebo „odmietavý postoj výboru je jednoznačné fiasko“.

Opačné uhly pohľadu vlády a opozície si všimli aj maďarské médiá. Spravodajský portál Origo ironicky poznamenal, že „Navracsics vytvoril paralelné reality“. Podľa serveru to môže súvisieť s vrcholiacou kampaňou pred víkendovými komunálnymi voľbami. Podľa analytika Csabu Fodora to však na výsledky volieb bude mať minimálny vplyv. Naznačuje to aj prieskum ústavu Nézőpont, podľa ktorého bezmála polovica opýtaných nemá názor na to, či je Navracsics spôsobilý stať sa eurokomisárom.

Juncker má teraz dve možnosti: buď Navracsicsa poverí inými úlohami, alebo požiada Orbána o nominovanie nového kandidáta. Podľa kuloárnych informácií bruselských novín Le Soir frakcie európskych ľudovcov, socialistov a liberálov Junckerovi navrhnú, aby Navracsicsovo portfólio okresal. Záležitosti úniového občianstva by mal zveriť inému komisárovi z tábora ľudovcov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #eurokomisár #Tibor Navracsics