Kurdi protestujú v Turecku i Európe: S obranou Kobani im nikto nechce pomôcť

Najmenej 18 ľudí zahynulo a desiatky bolo zranených počas stretov kurdských demonštrantov s tureckou políciou. Protestujúci žiadali vojenskú pomoc Kurdom, ktorí bránia severosýrske mesto Kobani pred ozbrojencami Islamského štátu.

08.10.2014 09:25 , aktualizované: 16:49
Kurdi, protesty, Turecko Foto: ,
Turecká polícia rozohnala protestujúcich Kurdov vodnými delami a slzným plynom.
debata (11)

K najväčším nepokojom došlo v prevažnej kurdských oblastiach na východe Turecka, ale demonštrácie sa v utorok konali po celej krajine, dokonca aj v niekoľkých európskych metropolách, okrem iných v Haagu, Viedne, Berne, Paríži, Kodani, Berlíne či Štokholme. V Bruseli demonštranti prenikli dokonca do budovy Európskeho parlamentu.

Protestujúci Kurdi prenikli do europarlamentu

Turci protesty rozohnali vodnými delami

Podľa tureckých médií použila polícia na rozohnanie demonštrantov vodné delá a slzný plyn. Len v meste Divarbakis na juhovýchode Turecka zahynulo vraj osem ľudí, ďalší zomreli v provinciách Siirt a Batman. V celkom piatich juhovýchodných provinciách vyhlásili turecké úrady zákaz vychádzania.

Islamský štát o strategické mesto Kobani pri tureckých hraniciach bojuje už tri týždne. Z mesta a okolia do Turecka už utieklo vyše 160-tisíc ľudí, prevažne Kurdov.

11 debata chyba