Belgická vláda zložila prísahu, prvýkrát sú v nej separatisti

Nová belgická vláda zložená zo zástupcov štyroch politických strán zložila prísahu do rúk kráľa Philippa a ujala sa tak moci takmer po piatich mesiacoch od parlamentných volieb.

11.10.2014 13:56
Belgicko, vláda, prísaha, Charles Michel Foto: ,
Nový belgický premiér Charles Michel (38) skladá prísahu.
debata (2)

Stredopravý kabinet vedie šéf valonských liberálov Charles Michel (38), ktorý je najmladším premiérom krajiny od roku 1840. Súčasťou vlády sú prvýkrát v histórii flámski separatisti.

Novú koalíciu tvoria tri flámske strany – separatistická Nová flámska aliancia (NV-A), kresťanskí demokrati (CD&V) a liberálna OpenVLD – a Michelovo Reformné hnutie (MR). Premiérov tím si pred nástupom do funkcie vytýčil za jeden z hlavných cieľov znížiť štátne výdavky a zvýšiť vekovú hranicu odchodu do dôchodku zo 65 na 67 rokov do roku 2030. Belgicko by podľa Michela malo do konca funkčného obdobia jeho vlády dosiahnuť vyrovnaný rozpočet a začať znižovať štátny dlh.

Dohodli sa na obmedzení výdavkov

Koalícia sa dohodla tiež na obmedzení výdavkov na sociálne a zdravotné služby a chce okrem iného prinútiť dlhodobo nezamestnaných vykonávať verejnoprospeš­né práce.

Okrem účasti flámskych nacionalistov a mladého veku premiéra je vláda na pomery posledných troch desaťročí výnimočná tým, že v nej prvýkrát od roku 1988 nezasadnú socialisti a po viac ako polstoročí v nej pôsobí len jedna strana reprezentujúca francúzsky hovoriacu časť populácie jazykovo rozdelenej krajiny.

Médiá novej vláde veľmi neveria

Niektoré belgické médiá vyjadrili pochybnosti o fungovaní vlády vedenej francúzsky hovoriacim premiérom, keď v parlamente zasadá 65 holandsky hovoriacich flámskych poslancov a len 20 valónskych. Koalícia si preto v médiách vyslúžila už pred nástupom vlády do funkcie prezývku „kamikadze“.

Belgicko sa v posledných rokoch preslávilo problémami, s ktorými vznikajú tunajšie vládne kabinety. Predchádzajúcu vládu socialistického premiéra Elia di Rupa zostavovali 541 dní, čo sa považuje za svetový rekord.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #Belgicko #prísaha #Charles Michel