Z filipínskej sopky vyteká láva, hrozí erupcia

Z najaktívnejšej filipínskej sopky Mayon cez víkend začala znovu vytekať čerstvá láva. Odborníci varujú, že by mohla bezprostredne hroziť erupcia, napísala agentúra AFP.

13.10.2014 08:48
Filipíny, sopka, vulkán, Mayon, kráter Foto: ,
Filipínsky vulkán Mayon.
debata (1)

Miestne úrady už nechali evakuovať približne 63 000 ľudí žijúcich v šesťkilometrovom okruhu okolo sopky. Najnovšia séria sopečnej aktivity sa začala 15. septembra a trvala niekoľko dní. Potom nastalo prechodné upokojenie, ale cez víkend vulkanológovia zaznamenali vytekajúci prúd lávy. Podľa ich informácií sa pohybuje pomerne pomaly a dostal sa asi 350 metrov po svahu dole od vrcholu sopky.

Znamená to, že magma vnútri sopky zatiaľ stúpa ku kráteru pomaly. Tempo by ale mohlo nabrať na rýchlosti i prudkosti a potom by hrozilo zemetrasenie aj omnoho silnejšia sopečná erupcia.

Sopka Mayon je vysoká 2460 metrov a leží asi 330 kilometrov juhozápadne od Manily. Za sebou má dlhú históriu smrtiacich výbuchov. Naposledy tu pri sopečnej erupcii v máji 2013 zahynuli štyria zahraniční turisti a ich miestny sprievodca. V roku 1814 zahynulo viac ako 1200 ľudí, keď prúd lávy pochoval mesto Cagsawa.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Filipíny #sopka #erupcia