Kobani hrozí odrezanie od Turecka, boje sa priblížili k hraniciam

Kurdskí milicionári v nočných bojoch vytlačili obliehajúcich radikálov z dvoch pozícií pri meste Kobani. Fundamentalistická skupina Islamský štát (IS) však stále kontroluje takmer polovicu tohto kurdského mesta.

13.10.2014 14:24
Kobani, islamisti Foto: ,
Boje v severosýrskom meste v Kobani sa nebezpečne priblížilo k tureckému pohraničnému mestu Mürşitpinaru.
debata (17)

Kobani leží na hranici s Tureckom a boje sa začali približovať až k tureckému pohraničnému mestu Mürşitpinaru, čo by mohlo Kobani a ľudí, ktorí z tohto mesta utekajú, odrezať od spojenia s Tureckom.

Redaktor agentúry AFP počul mínometnú paľbu v Turecku vo vzdialenosti asi kilometer od hranice. Práve tadiaľ denne zo Sýrie utekajú Kurdi pred ťažkými bojmi, ktoré trvajú už od polovice septembra. Kvôli nim opustilo svoje domovy už 200-tisíc ľudí.

Do Turecka tiež prevážajú zo Sýrie na ošetrenie zranených kurdských bojovníkov. Podľa pondelňajších správ sýrskej exilovej skupiny, ktorá situáciu monitoruje z Londýna, Kurdi spustili protiofenzívu na juhu mesta a v noci vytlačili islamistov z dvoch pozícií. Radikáli prišlo v tomto boji o trinásť ľudí.

Do boja o strategické pohraničné mesto vstúpili pred niekoľkými týždňami Spojené štáty a niekoľko arabských krajín a bombardujú pozície IS z lietadiel. V pondelok tieto lietadlá útočili na pozície IS na východe a juhu od Kobani.

Turci zabezpečili hranice, do bojov sa nezapájajú

IS doby obce v okolí mesta a 6. októbra do neho vstúpil, pričom obsadil niektoré jeho časti na východe, juhu a západe. Do jeho rúk padlo tiež veliteľstvo kurdských jednotiek, ktoré leží severne od Kobani a asi kilometer od tureckej hranice. V nedeľu večer začali Kurdi o tento kľúčový post znovu bojovať.

Už vyše 200-tisíc Sýrčanov utieklo pred... Foto: SITA/AP, Lefteris Pitarakis
Sýria, utečenci, Turecko, Kobani Už vyše 200-tisíc Sýrčanov utieklo pred islamistami do susedného Turecka.

Turecká armáda rozmiestnila pozdĺž svojej hranice oproti Kobani delostrelectvo a obrnené vozidlá. Do bojov proti IS sa však zatiaľ nezapojila.

Situácia v Kobani vyvoláva novú utečeneckú krízu. Turecko už od roku 2011, keď sa začal sýrsky občiansky konflikt, prijalo skoro milión utečencov a momentálne tam prichádza nová vlna Kurdov. Európska komisia poskytne na ich pomoc 3,9 milióna eur. Tieto peniaze majú pomôcť humanitárnych organizáciám zaistiť pre Sýrčanov čistú vodu, prístrešky, potraviny a lieky. Suma pochádza z fondu 150 miliónov eur, ktoré Európska komisia vyčlenia tento rok na riešenie sýrskej krízy.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Kurdi #Islamský štát #Kobani