WHO varuje: Ebola je najvážnejším ohrozením zdravia v modernej ére

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) označila súčasnú epidémiu eboly za "najvážnejší akútny stav zdravotnej núdze zaznamenaný v modernej dobe", zároveň však upozornila na nezmyselné protiopatrenia s dôsledkami na ekonomiku.

13.10.2014 17:11
ebola Foto: ,
Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je súčasná epidémia eboly najvážnejší akútny stav zdravotnej núdze zaznamenaný v modernej dobe. Varuje však pred nezmyselnými opatreniami, ktoré poškodzujú ekonomiky krajín.
debata (16)

Podľa generálnej riaditeľky organizácie patriacej pod OSN Margaret Chanovej, ktorá sa odvolala na údaje Svetovej banky, totiž až 90 percent hospodárskych strát pri epidémiách spôsobujú „iracionálne a dezorganizované snahy verejnosti vyhnúť sa nakazeniu“. Ako uviedla vo vyhlásení adresovanom účastníkom regionálnej zdravotníckej konferencie vo filipínskej Manile, pracovníci WHO „si veľmi dobre uvedomujú, že strach z nakazenia sa rozšíril po svete oveľa rýchlejšie ako samotný vírus“.

Chanová: Dôležitá je osveta

„Práve teraz vidíme, ako tento vírus dokáže narušiť ekonomiky a spoločnosti na celom svete,“ vyhlásila Chanová s poukázaním na potrebu osvety ako „dobrej obrannej stratégie“. Šéfka WHO vyjadrila Filipíncom pochvalu za usporiadanie minulotýždňového „summitu“ o ebole a varovala, že ich krajina je zraniteľná vzhľadom na vysoký počet občanov pracujúcich v zahraničí. Vyzvala tiež predstaviteľov zdravotníctva, aby sa naďalej sústreďovali aj na iné významné hrozby než ebola vrátane neprenosných ochorení.

Zdravotníci sú v  podmienkach afrických...
Zdravotníci prevážajú nakazeného človeka do...
+3Liečenie nakazených ebolou je v afrických...

Chanovej organizácia v súvislosti s epidémiou eboly v západnej Afrike do minulého týždňa zaznamenala takmer 8 400 nakazených, z ktorých vyše 4 000 vírusu podľahlo. Ešte začiatkom augusta vyhlásila medzinárodný stav ohrozenia vyžadujúci si prijatie mimoriadnych opatrení. Ebola je jedným z najobávanejších vírusových ochorení na svete, keďže sa prakticky nedá liečiť a neexistuje proti nej schválená očkovacia látka. Prejavuje sa zvracaním a hnačkou ako aj vnútorným a vonkajším krvácaním.

V Bruseli sa stretnú ministri zdravotníctva krajín EÚ

Španielsky minister zahraničných vecí José Manuel García-Margallo v rozhovore v denníku El País obhajoval rozhodnutie svojej vlády repatriovať dvoch duchovných s ebolou. Podľa neho urobila to, čo bolo jej povinnosťou a čo urobili aj všetky „rozvinuté krajiny, ktoré čelili rovnakému problému“. Podľa lekárov sa stav sestry Teresy Romerovej, ktorá sa od jedného z duchovných v madridskej nemocnici nakazila, mierne zlepšuje. Nie je však v jej prípade zatiaľ žiadne miesto na optimizmus. U žiadneho z doteraz 15 ďalších izolovaných pacientov ochorenie zatiaľ nevypuklo.

Reportáž z oblasti zasiahnutej ebolou

Vo štvrtok sa v Bruseli stretnú zástupcovia ministerstiev zdravotníctva európskej dvadsaťosmičky, aby sa radili o ďalšom postupe a koordinácii boja proti šíreniu eboly. Diskutovať by mali predovšetkým o otázkach kontroly na letiskách, v prístavoch a na staniciach krajín EÚ. Veľká Británia už oznámila, že sa chystá zaviesť kontroly na hraniciach. Cestujúci sa už teraz musia podrobiť prehliadkam na letisku Johna F. Kennedyho v New Yorku, nasledovať majú aj ďalšie štyri veľké americké letiská.

Ebola trápi najmä Libériu, Sierru Leone a Guineu

Ebola dolieha najmä na Libériu, Sierru Leone a Guineu. Šesť mesiacov po vypuknutí epidémie je k dispozícii len štvrtina z požadovaných lôžok. Začína sa prejavovať nedostatok potravín a obchod s nimi je v týchto troch krajinách už narušený. V Libérii kvôli ebole odložili voľby, aby zamedzili zhromažďovaniu sa väčšieho počtu ľudí.

V Libérii sa začal štrajk zdravotníckeho personálu, ktorý sa stará o chorých nakazených ebolou. Lekári a ošetrovatelia sa chcú dovolať zvýšenia príplatkov za prácu v rizikovom prostredí.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #WHO #ebola