Medvedev: Obnovenie vzťahov Ruska a USA je nemožné

Obnovenie vzťahov Ruska so Spojenými štátmi nie je s terajšími "deštruktívnymi" a "hlúpymi" sankciami možné. Vyhlásil to predseda ruskej vlády Dmitrij Medvedev v rozhovore, ktorý poskytol americkej televíznej stanici CNBC.

15.10.2014 11:30
Dmitrij Medvedev Foto: ,
Ruský premiér Dmitrij Medvedev.
debata (183)

Podľa Medvedeva akékoľvek naznačenie „resetu“ vzťahov, ako sa o ňom v septembri vyjadril ruský minister zahraničia Sergej Lavrov, je vylúčené. „Nie, samozrejme nie. To je absolútne nemožné. Aby bolo jasné: my sme s týmito sankciami neprišli. Boli to naši medzinárodní partneri,“ zdôraznil premiér.

Západné štáty zaviedli sankcie proti Rusku po jeho marcovej anexii ukrajinského Krymu a neskôr ich sprísnili kvôli pokračujúcej vojenskej podpore údajne poskytovanej Kremľom proruským separatistom na východe Ukrajiny. Obmedzenia sa týkajú bánk, energetických spoločností a firiem zapojených do obranného priemyslu. Moskva na ne odpovedala obmedzeniami dovozu ovocia, zeleniny a mliečnych výrobkov z krajín Európskej únie a z USA.

Medvedev povedal, že jeho krajina sankcie prekoná. Vyjadril pritom presvedčenie, že v blízkej budúcnosti sankcie prestanú platiť. Avšak „nemožno poprieť, že vzťahy sa poškodili“, dodal.

„Je nevyhnutné nechať všetko toto za sebou, vrátiť sa k normálu, možno znovu začať od nuly. Jedine potom bude možné hovoriť o našich budúcich vzťahoch,“ konštatoval ruský premiér a bývalý prezident.

183 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #USA #sankcie #Dmitrij Medvedev #Ukrajina #Sergej Lavrov #protiruské sankcie