Už druhá zdravotníčka v americkom Texase má ebolu

Druhá zdravotnícka pracovníčka v nemocnici v americkom Texase mala pozitívny test na ebolu. Informovali o tom texaské úrady, podľa ktorých je veľmi reálne, že prípadov nákazy bude ešte viac. Rovnako ako predtým nakazená ošetrovateľka starala sa aj ďalšia infikovaná zdravotníčka o chorého Libérijčana, ktorý zomrel minulý týždeň.

15.10.2014 11:50 , aktualizované: 22:21
Ebola, Dallas, Texas, nemocnica, presbyterián, Foto: ,
Nakazený člen ošetrovateľského tímu dallaskej presbytariánskej nemocnice dostal podľa vyjadrenia úradov vysokú teplotu v utorok a bol okamžite izolovaný.
debata

Novo nakazená členka ošetrovateľského tímu dallaskej nemocnice dostala vysokú teplotu v utorok a bola izolovaná. Test u nej potom zistil prítomnosť vírusu eboly v tele. Všetci ľudia, ktorí s ňou od prejavenia príznakov choroby prišli do styku, sú teraz monitorovaní.

Texaské úrady na tlačovej konferencii oznámili, že pod dohľadom je vyše 100 ľudí, ktorí mohli s ebolou do styku prísť, a viac ako desiatka, ktorá bola s nákazou určite v kontakte. „Pripravujeme podmienky na ďalšie možné prípady, tá možnosť je veľmi reálna,“ povedal médiám predák dallaskej okresnej rady Clay Jenkins.

Ako prvá z ľudí, ktorí sa v nemocnici starali o chorého muža z Afriky, sa minulý týždeň nakazila 26-ročná ošetrovateľka Nina Phamová. Tá podľa Strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) síce používala pri kontakte s chorým bezpečnostný odev, v jednom okamihu však porušila bezpečnostné postupy. Kedy presne k nákaze došlo, úrady stále prešetrujú.

Zdravotníčka Nina Phamová. Foto: SITA/AP
Ebola, Nina Phamová, Dallas, texas, nemocnica, USA Zdravotníčka Nina Phamová.

Najväčšia americká organizácia reprezentujúca zdravotné sestry NNU skritizovala nemocnicu za to, že podľa nej nechala nakazeného Thomasa Erika Duncana niekoľko hodín mimo izolácie, dopustila nezabezpečenú manipuláciu s jeho odobratými vzorkami a nevybavila sestry dostatočnou ochranou proti prenosu choroby. Podľa spoluvedúcej sesterskej únie Deborah Bürgerovej napríklad nemocnica údajne neposkytla sestrám ochranné pomôcky zakrývajúce krk, ktorý tak zostal nechránený.

Podľa NNU so sťažnosťami prišlo niekoľko málo sestier, ďalšie skupiny reprezentujúce americké ošetrovateľky vraj o ničom podobnom nevedia. Hovorca nemocnice odmietol obvinenia komentovať s tým, že sa priamo na vedenie žiadna zo sestier s podobnými informáciami neobrátila.

Phamová je vôbec prvým človekom, ktorý sa ebolou nakazil na pôde Spojených štátov. Ebola v západnej Afrike usmrtila vyše 4-tisíc ľudí, viac ako polovica prípadov pripadá na Libériu, odkiaľ do USA nakazený Thomas Eric Duncan priletel.

Americký prezident Barack Obama v pondelok rokoval s generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-munom o tom, že medzinárodné spoločenstvo musí vyvinúť väčšie úsilie na zastavenie epidémie eboly.

Obama sa pri zvláštnej videokonferencii zhodol s hlavami štátov a vlád Británie, Francúzska, Nemecka a Talianska, že epidémia eboly sa stala najväčšou hrozbou v oblasti verejného zdravia za niekoľko posledných rokov. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na úrad vlády britského premiéra Davida Camerona.

Podľa neho najvyšší predstavitelia majú spoločný názor, že medzinárodné spoločenstvo musí čo najrýchlejšie prijať oveľa viac opatrení, aby zastavilo postup choroby v postihnutom regióne. Americký Biely dom vo svojom vyhlásení uviedol, že Obama vyzval svoje európskych partnerov, aby sa viac snažili zabrániť šíreniu epidémie.

Spojené štáty, ktoré pristúpili k miernemu monitorovaciemu režimu u ľudí, prichádzajúcich zo západnej Afriky, kde epidémia ďalej vyčíňa, ale zatiaľ neplánujú úplný zákaz cestovania medzi oboma stranami. Podľa Bieleho domu nie je taký plán „na stole“, pretože by takéto opatrenie zabraňovalo dodávkam pomoci a personálu do postihnutých krajín.

Biely dom po terajšom zistení druhého prípadu nákazy ebolou v USA vyhlásil, že „ľudia by mali ďalej dôverovať odpovede americkej vlády na prípady eboly“.

Tiež Bezpečnostná rada OSN jednomyseľne vyzvala členské krajiny OSN, aby podstatným spôsobom urýchlili a rozšírili svoju finančnú a materiálnu podporu krajinám postihnutým ebolou. Rada zdôraznila, že doterajšie reakcie medzinárodného spoločenstva neboli dostatočné vzhľadom na rozsah epidémie a jej dôsledky.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #nemocnica #Texas #zdravotníci #Dallas #ebola