Milície líbyjského generála Haftara chcú dobyť Benghází

Sily lojálne odpadlickému generálovi Chalífovi Haftarovi začali v stredu novú ofenzívu v snahe ovládnuť východolibyjskú metropolu Benghází, informovala agentúra AFP. Väčšinu druhého najväčšieho líbyjského mesta ovládajú od júla islamisti zo skupiny Ansar aš-Šaría.

15.10.2014 13:00
debata (13)

Chaos panujúci v súčasnosti v Líbyi rozpútali skupiny, ktoré sa podieľali na zvrhnutí líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího v roku 2011. Odmietajú zložiť zbrane a podriadiť sa vláde a bojujú medzi sebou aj proti armáde o územia, ktoré po revolúcii ovládli.

Do ofenzívy sa podľa AFP už zapojili pozemné sily aj letectvo. Generál Haftar, ktorého podporuje aj časť líbyjskej armády, v utorok v televíznom príhovore ohlásil, že sa chystá mesto od teroristov oslobodiť v rozhodujúcej bitke. Najbližšie hodiny a dni budú pre obyvateľov mesta ťažké, dodal Haftar.

S islamistami na východe Líbye bojujú už od mája. Pred dvoma týždňami zabili radikáli pri niekoľkých samovražedných atentátoch pri letisku v Benghází počas jediného dňa prinajmenšom 40 jemu verných vojakov.

Neprehľadná situácia naďalej panuje aj v hlavnom meste Tripolise, ktoré po ťažkých bojoch medzi konkurenčnými milíciami v auguste ovládli radikáli z Misuráty. Samozvaná vláda vytvorená ich veliteľom už prevzala aj internetové stránky ústrednej vlády a národnej ropnej spoločnosti, na ktorých sa pod názvom vláda národnej spásy od utorka prezentuje ako jediný pravý exekutívny orgán krajiny.

Riadne zvolený parlament pritom stále zasadá v meste Tobrúku, viac než tisíc kilometrov východne od metropoly. Vláda premiéra Abdalláha Sáního, ktorej snemovňa vyslovila dôveru, sa presídlila do mesta Bajdá, na pol ceste medzi Tobrukom a Benghází. Existencia dvoch rivalských vlád živí v krajine obavy z vypuknutia občianskej vojny.

Líbyu na prelome júla a augusta opustila väčšina cudzincov. Podľa nedávnej správy Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) už boje vyhnali z domovov okolo 287-tisíc ľudí, z toho 100-tisíc len za posledné tri týždne.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #Benghází #milície